Savjet nacionalnih manjina
0

Primijeniti presudu u predmetu "Sejdić-Finci"

SRNA
Savjet nacionalnih manjina BiH primio je danas k znanju informaciju da je Dervo Sejdić podnio novu tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, te usvojio zaključak kojim se strukturama vlasti u BiH preporučuje da im u narednom periodu prioritet bude primjena presude ovog suda u predmetu "Finci-Sejdić" od 22. decembra prošle godine.

Na današnjoj sjednici Savjeta razmatrana je izrada plana rada i finansijskog plana za 2011. godinu, kao i Plan studijske posjete Savjetu nacionalnih manjina Srbije, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH

Savjet nacionalih manjina BiH usvojio je zaključak da se uputi dopis domaćim i međunarodnim organizacijama da kandiduju predstavnike u Radnu grupu zaduženu za finaliziranje teksta Memoranduma o saradnji između Savjeta nacionalnih manjina BiH i domaćih i međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom prava nacionalnih manjina. 

Nakon utvrđivanja konačnog teksta biće zakazan i poseban datum zvaničnog potpisivanje Memoranduma. 

Kada je riječ o Informaciji OEBS-a o učešću u Projektu "Kaleidoskop: Upoznajmo se! Nacionalne manjine u BiH", usvojeni su zaključci da se direktoru Odjeljenja za obrazovanje OEBS-a uputi pismo u kojem će se izraziti nezadovoljstvo zbog ignorantskog odnosa prema Savjetu nacionalnih manjina BiH prilikom izrade određenih projekata.

 Takođe je istaknuto da Savjet zbog takvog odnosa odbija da kandiduje svog predstavnika u OEBS-ovu Komisiju za izbor projekata. 

Član Savjeta nacionalnih manjina BiH Tihomir Knežiček zadužen je da napravi upitnik koji će poslužiti kao osnova za Analizu o finansijskoj podršci i saradnji Udruženja nacionalnih manjina sa matičnim ambasadama i državama.