BiH
97

Prim. dr. Hočko o štrajku ljekara: Ako vlada ne reaguje ići ćemo u generalni štrajk

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Zdravstvene ustanove na području Federacije BiH od četvrtka stupaju u polusatni štrajk upozorenja. Prim. dr. Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije u Sarajevu, kazao je kako su nezadovoljni odnosom vlasti prema ovoj struci.

Kazao je kako je štrajk organizovan zbog neozbiljnosti vlasti, odnosno Federalnog ministarstva zdravstva koje neće da krene u pregovore o novom kolektivnom ugovoru.

"Čekamo predugo, a oni nam uvijek traže nove uslove i konačno smo se odlučili na štrajk. U početku će to biti štrajk upozorenja i čekat ćemo njihovu reakciju, ako je ne bude onda ćemo produžiti štrajk upozorenja. Ako ni to ne da rezultate onda ćemo ići u generalni štrajk", rekao je prim. dr. Hočko.

Istakao je kako Federalno ministarstvo zdravstva ne priznaje ovu struku i ne priznaju ovaj sindikat, što dodatno tjera ljude iz ove zemlje.

"Šta će ova država kada ostane bez ljekara? Odlaze nam ljekari koji imaju 50 i nešto godina. Ako jedna Njemačka može naći ljekare s ovih prostora zato što su bolje plaćeni, odakle ćemo mi dovesti ljekare? Problem će nastati kada ne bude imao ko da nas liječi", naglasio je.

Poručio je pacijentima kako je ovo borba i za njih, jer ljekari žive od pacijenata.

"Velika je greška što korisnici usluga zdravstvenih ustanova ne dignu glas jer oni su najviše pogođeni ovim. Trebamo se udružiti i reći ovom sistemu da nama treba kvalitetnije zdravstvo. Mi imamo uslove i vrlo kvalitetan kadar koji je svuda tražen, ali taj kadar će zbog ovakvog odnosa vlasti otići tamo gdje je tražen", zaključio je Hočko.

U štrajku učestvuju zdravstvene ustanove u kojima je organizovan Sindikat doktora medicine i stomatologije FBiH. U štrajku neće učestvovati Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

"Sindikat KCUS-a neće pozvati svoje članove na polusatni štrajk te tražimo od svojih članova da ostanu na svom radnom mjestu", saopćeno je iz KCUS-a.