Opća bolnica
0

Prim. dr. Alibegović izveo dvije operacije kojima se liječi ekstremna debljina

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Švedski laparskopski hirurg porijeklom iz BiH prim. dr. Asim Alibegović s timom domaćih hirurga uradio je u ponedjeljak i utorak dvije operacije iz oblasti barijatrijske hirurgije, a radi se o grani hirurgije koja se bavi hirurškim liječenjem debljine koja postaje sve veći zdravstveni problem.

Prvi asistent u tim operacijama specijalista opće hirurgije dr. Samir Čustović kazao je Feni da se radi o vrlo složenim operativnim zahvatima, a operirana su dva mlađa muškarca. U oba slučaja radi se o ekstremnoj debljini i operacije su urađene iz zdravstvenih razloga.

On ističe da u Općoj bolnici postoje uvjeti za izvođenje operacija takve vrste, ali da će operativni tempo u narednom periodu ovisiti od sredstava jer se radi o vrlo skupim operacijama.

U domaćem operacionom timu bili su i drugi asistent mr.dr. Namik Hadžiomerović, anesteziolozi prim. dr. Davorka Matković i dr. Senada Begić, anestetičar Dževad Bećirspahić, odgovorna MT operacione sale Emina Šemi, te instrumentar Smajo Kubat i instrumentarke Karmela Ostojić i Amra Salčin.

Spomenutim operativnim zahvatima praktično će biti pokrenut projekt nazvan "Barijatrijska hirurgija" u Općoj bolnici, a u njegovoj realizaciji veliku pomoć pruža sarajevsko predstavništvo firme Johnson-Johnson predvođeno dr. Samirom Zulfikarpašićem.

Prekomjerna gojaznost u zapadnim zemljama smatra se bolešću te se kao takva i tretira pod obaveznim vidom zdravstvene zaštite. Naziv barijatrija grčkog je porijekla i znači "liječenje debljine". Barijatrijske operacije spadaju u kategoriju minimalno invazivnih operacija. Kroz sasvim male otvore u stjenci stomaka, unose se instrumenti u trbušnu šupljinu i pravi se spoj želuca i tankog crijeva te tankog crijeva s tankim crijevom radi smanjivanja zapremine želuca i umanjivanja respirativne površine crijeva. Time se postiže balans između energetskog unosa hranom i potrošnje energije organizma.

Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo već 15 godina razvija laparoskopsku hirurgiju s već iskusnim mladim kadrovima i teži da postane referentni centar za laparoskopsku hirurgiju u BiH i regionu sa širokim dijapazonom operacija.

"Prvi stručni koraci u barijatrijskoj hirurgiji u Općoj bolnici izvedeni su pod vodstvom renomiranog švedskog laparoskopskog hirurga našeg porijekla, prim. dr. Asima Alibegovića na volonterskoj osnovi. Primarijus Alibegović je magistar medicinskih nauka s Upsala univerziteta, zaposlen u Centralnoj bolnici Vaxjo, a iza sebe ima više od 1.200 laparoskopskih operacija "gastric bvpassa" kod ekstremne pretilosti, te impozantan spisak laparoskopskih operacija koje izvodi i kojima uči mlade", navode iz Opće bolnice.