BiH
0

Prikupljeno skoro tri hiljade KM za Muzičku sobu Doma Bjelave

Sarajevo-x.com
Koncertima francuskog pijaniste Nikole Kanta koji su se održali krajem aprila u Sarajevu, prikupljeno je 2.961,80 KM za pokretanje projekta Muzička Soba.

U organizaciji udruženja Art Lab, Duplex i Kriterion, bliskom suradnjom sa Udruženjem za kulturu i jezik "Lingvisti", prvi put će se formirati i opremiti kutak u Domu za nezbrinutu djecu Bjelave u kojem će djeca Doma napraviti svoje prve korake u muzici ali i aktivno učestvovati u vođenju Muzičke Sobe. Projekat Muzička Soba čine ljudi i ideje, njihova želja da pomognu mijenjati sredinu u kojoj živimo.

“Ideja je naišla na pozitivan odjek kako kod sponzora tako i kod građana i građanki koji su kupovinom ulaznice i doniranjem instrumenata podržali ovu inicijativu - najtoplije zahvaljujemo svima”, istakla je organizatorica koncerata Sabina Šabić-Zlatar, koja će zajedno sa štićenicima Doma odlučiti koji će se instrumenti kupiti i tako dopuniti postojeći fundus.

Muzička Soba treba postati kreativnim kutkom u kojem će se kroz prvu školsku godinu štićenici upoznati sa historijom muzike slušanjem klasike, jazza, rocka, bluesa, sevdalinki i drugih muzičkih stilova, ali i odlascima na koncerte u Sarajevu.

"Rezidentni muzičari u projektu upoznat će djecu sa instrumentima i procesima produkcije, kako bi djeca u slijedećoj godini mogla odlučiti koji instrument žele svirati. U slijedećim godinama djeca će odlučiti da li žele biti dio banda, hora koje bismo zajedno pokrenuli“, najavljuje planove od oktobra Šabić-Zlatar.

Haris S., Dino S., Hamdo Č., Amina Č., Dino T., Belma Ž., Muzičari bez granica BiH, Fondacija za kreativni razvoj (FKR), Lejla K., Haris S., Maksim M., Dino T., porodica Hadžidedić, Domod-Eš Company, Magaza d.o.o., porodica Latinović, donirali su instrumente, te je već prikupljeno nekoliko sintisajzera, mandolina, gitara, saksofon, bongosi i mnogi drugi.

"Svi donatori instrumenata i opreme, kao i donatori koji nam se u budućnosti jave, zvanično su prijatelji ovog projekta koje ćemo sa velikim zadovoljstvom obavještavati o aktivnostima i napretku u Muzičkoj Sobi", ističe Šabić-Zlatar uz napomenu da se akcija prikupljanja muzičkih instrumentata i opreme nastavlja.

Svi koji žele pomoći i doznati nešto više o projektu, mogu se javiti na mail: [email protected] .