BiH
0

Prikupljeno 7.546 KM za Javnu kuhinju Crvenog križa KS

Sarajevo-x.com
Paralelno sa uručivanjem donacija preko 20 uposlenika Evropske komisije, UNDP-a i Carlsberg-a volontiralo je u Javnoj kuhinji Crvenog križa KS i punktovima gdje se dijeli hrana.

Uručenjem donacija Javnoj kuhinji Crvenog križa Kantona Sarajevo danas je završena jednomjesečna kampanja "I ovdje ima gladnih“, koju je sprovela firma za odnose s javnošću "Linden“, uz podršku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Siladžića, Evropske komisije u BiH, UNDP-a, Uprave Grada Sarajeva, te kompanija "Pliva“ i "Carlsberg“.

Predsjednici Crvenog križa Kantona Sarajevo Ajniji Omanić i upravniku Javne kuhinje Crvenog križa KS Refiku Kraviću ček sa iznosom od 5.000 KM uručio je Marc Vanbrabant, prvi savjetnik Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

Ovaj iznos prikupljen je realizacijom koncerta Cesarie Evore, ambasadorice Svjetskog programa za borbu protiv gladi, održanog 6. aprila 2008. godine, u dvorani Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu.

Pored ove donacije, kompanija "Carlsberg BH“ uplatit će na račun Javne kuhinje Crvenog križa Kantona Sarajevo iznos od 2.000 KM, ostvaren prodajom „Carlsberga“ na koncertu Cesarie Evora, što je još jedan u nizu dokaza kako odgovornost prema zajednici predstavlja integralni dio principa poslovanja ove firme.

Građani Sarajeva su tokom marta, pozivom na broj 090 291 014, donirali 546 KM, pa je ukupan iznos prikupljenih sredstava u toku kampanje "I ovdje ima gladnih“ 7.546 KM, što je dovoljno za pripremu više od 3.500 obroka.

Paralelno sa uručivanjem donacija preko 20 uposlenika Evropske komisije, UNDP-a i "Carlsberga“ volontiralo je u Javnoj kuhinji Crvenog križa KS i punktovima gdje se dijeli hrana za preko 2.000 korisnika.

Dok su volonteri Evropske komisije i UNDP-a pomagali pri pripremi i raspodjeli hrane, komercijalisti "Carlsberga“ su svojim dostavnim vozilima raznosili hranu na adrese svih onih koji su nepokretni i ne mogu sami preuzeti svoje obroke.

Kampanja "I ovdje ima gladnih“ korak je na putu rješavanja problema gladi u BiH, koji je trebao da pomogne u skretanju pažnje na ovaj problem, ali i pokaže kako svi mi, unutar sopstvenih zajednica, možemo dati doprinos borbi protiv gladi.

Prema podacima agencija UN-a, oko 19,5 procenata stanovnika naše zemlje (više od 500.000 građana) živi ispod granice siromaštva, a procjene su da još približno toliko građana živi na samoj granici bijede.

Svi građani koji žele pomoći rad Javne kuhinje Crvenog križa Kantona Sarajevo to još uvijek mogu učiniti, pozivom na broj telefona 090 291 014. Cijena poziva je 2 KM, što je dovoljno za pripremu jednog obroka.