Šetnja za život 2009.
0

Prikupljeno 30.000 KM za kupovinu mamotoma

Sarajevo-x.com
Tokom druge humanitarne akcije "Šetnja za život 2009.“ koja je organizirana 5. aprila u Sarajevu prikupljeno je oko 30.000 KM, a u akciji je učestvovalo više od dvije hiljade građana.

Prikupljeni novac ide u fond za kupnju mamotoma - aparata za biopsiju koji će biti doniran Onkološkom institutu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. No, kako kupovina ovog aparata iziskuje puno veća finansijska sredstva, organizatori za ostatak novca namjeravaju aplicirati u općinskim službama.

"Aparat je jako skup, a cijena mu je 115.000 KM. Ostatak sredstava planiramo prikupiti u saradnji s Općinom Centar, čijim predstavnicima pomažemo u pripremi aplikacije za grant koji bi obezbijedio potrebna sredstva“, kazali su nam iz agencije Luna TBWA.

Partneri projekta Ministarstvo zdravstva FBiH, Međunarodni klub žena u Sarajevu , Ministarstvo zdravstva KS-a i kompanija Avon, nadaju se da bi mamotom mogao biti na KCUS-u početkom sljedeće godine, prije naredne "Šetnje za život" u Sarajevu.

Osnovna poruka akcije "Šetnja za život" je da rano otkrivanje raka dojke može spasiti život. U 95 posto slučajeva rak dojke može biti izliječen ako je dijagnoza uspostavljena u ranom stadiju.

Nažalost, 30 posto žena u BiH uopšte ne posjećuje ljekara. Iz tog razloga se smatra da bi sve žene starosne dobi od 40 godina i starije ili žene iz visokorizičnih grupa kao što su one s predispozicijama obolijevanja u porodici, trebale obavljati snimanje mamografom najmanje jednom u dvije godine.

U Bosni i Hercegovini se godišnje registruje 1.600 slučajeva raka dojke.