Vlada FBiH o gasnoj krizi
0

Prikuplja se dokumentacija u slučaju vanrednog stanja

FENA
U zgradi Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je popodne održan drugi sastanak na operativnom nivou institucija FBiH i dva kantona na kojem je razgovarano o tome šta je urađeno na poduzimanju interventnih mjera na prevladavanju situacije nastale zbog prekida isporuke prirodnog gasa.

Sastanku su prisustvovali premijer FBiH dr. Nedžad Branković, resorni ministar mr. Vahid Hećo, premijeri Kantona Sarajevo i Zeničko-Dobojskog kantona, načelnik Općine Zenica i direktori javnih preduzeća iz oblasti gasnog sektora i elektroprivrede.

Ocijenjeno je da su svi odgovorni u Federaciji BiH do sada poduzeli sva moguća interventna rješenja, ali da treba razmotriti šta učiniti ukoliko nestašica gasa potraje. Tim povodom je razmatrana odluka o proglašenju vanrednog stanja o kojoj je danas razgovarano i u Predsjedništvu BiH.

Federacija BiH ima Zakon o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, kao i Federalni plan zaštite i spašavanja kojim su definirane procedure postupanja u ovakvim kriznim situacijama.

S tim u vezi Federalna uprava civilne zaštite je zadužena da njihovi eksperti već sutra izađu na teren i s nadležnim općinskim i kantonalnim organima počnu pripremati svu potrebnu dokumentaciju i odluke u slučaju proglašenja vanrednog stanja. Najvažnije u ovom trenutku je sagledati stanje i potrebe na terenu, kao i resurse koje svi nivoi vlasti imaju na raspolaganju.

Cilj je zaštiti građane i privredu, na najbolji način primjereno pravnim i finansijskim mogućnostima Federacije BiH. O posljedicama koje privreda već osjeća danas su na sastanku izvijestili predstavnici Arccelor Mittala. Jedan od zaključaka ovog sastanaka su i zaduženje ekspertima kompanija Energoinvest, BH Gas i Sarajevogas da veoma brzo izrade studiju o alternativnim energetskim izvorima.

Sljedeći sastanak na kojem će biti analiziran razvoj situacije biće održan u subotu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.