Očistimo BiH za jedan dan
24

Priključimo se akciji Let's Do It, neka i naša zemlja zablista!

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Projektom "Let's Do It - očistimo zemlju za jedan dan" planirano je da akcije čišćenja budu provedene sinhronizirano na području cijele Bosne i Hercegovine 9. septembra, saopćeno je na današnjoj konferenciji za medije u prostorijama Gradske uprave Grada Sarajeva.

Predsjednik Udruženja "Ruke" i koordinator projekta za Federaciju BiH Božidar Mihajlović izjavio je da je cilj ove akcije učiniti da naša zemlja postane prepoznatljiva po prelijepim planinama, čistim jezerima, rijekama i parkovima, a ne samo po negativnim stvarima kao što je to do sada bio slučaj.

"Pozivam sve građane koji imaju isti cilj da nam se pridruže i da učinimo da naša zemlja zablista za nas koji u njoj živimo i za buduće generacije", dodao je Mihajlović.

Koordinatorica projekta za RS uime Udruženja "Mozaik prijateljstva" Ina Ritan rekla je da je projekt organiziran uz dosta teškoća jer su mnogi volonteri odustajali, ali ipak su u više od 40 općina uspjeli organizirati lokalne timove.

"Osim samog čišćenja želimo da kod građana razvijemo ekološku svijest i da educiramo javnost o zaštiti životne sredine i okoliša", istakla je Ritan.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović izrazio je nadu da će odziv građana na ovu akciju biti veliki i da će rezultati biti impresivni.

"Zagađenost životne sredine je ogroman problem i zato je Gradska uprava Grada Sarajeva odlučila da podrži ovaj projekt. Nadam se da će ova akcija doprinijeti razvoju građanske kulture koja je prijeko potrebna našem društvu", naglasio je Živanović.

Glavni partner projekta je HT Eronet, a akcije će biti realizirane u 97 od ukupno 142 bosanskohercegovačke općine.

Istaknuto je da je cilj projekta napraviti registar svih ilegalnih deponija smeća u Bosni i Hercegovini, okupiti najmanje 100.000 volontera, ukloniti iz prirodnog okruženja najmanje 20.000 tona smeća, podići svijest i educirati javnost o zaštiti životne sredine i okoliša te napraviti funkcionalnu mrežu nevladinog i vladinog sektora, privrednih subjekata i građanstva, škola, fakulteta, akademske zajednice, medija i drugih subjekata.