Problemi u odnosima BiH i EU
0

Prijeti nam raskid SSP-a

SRNA
Evropska komisija mogla bi raskinuti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH ukoliko novi saziv parlamenta BiH u što kraćem roku ne usvoji zakon o državnoj pomoći na nivou BiH i ukoliko ne bude uspostavljeno za to nadležno tijelo, rekao je izvor u Briselu za "Nezavisne novine".

Prema ovom sporazumu, BiH se obavezala da će do 1. jula ove godine donijeti zakon o državnoj pomoći i formirati nadleženo tijelo, što još nije učinjeno. Smatra se da je, uz provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ''Sejdić-Finci'', ovo najveći problem u odnosima BiH i EU.

Predstavnici Direkcije za proširenje Evropske komisije nedavno su kontaktirali vlasti u BiH i upozorili ih na kršenje Sporazuma, zatraživši hitno rješavanje ovog pitanja. Evropljani insistiraju da bude formirano tijelo na državnom nivou, ali su pokazali spremnost da uvaže ustavnu strukturu BiH, i ostavili prostor o razgovorima da dio nadležnosti ipak ostane entitetima, saznaje list.

Radmila Mihić, članica Radne grupe iz Republike Srpske za izradu zakona o sistemu državnih pomoći, kaže da je stav RS da bi osnivanje tijela za kontrolu državne pomoći na nivou BiH bilo kršenje Ustava BiH jer se radi o nadležnostima koje pripadaju entitetima, te da to ne bi bilo moguće uraditi bez prenošenja nadležnosti na državu.

"RS smatra da se može zadovoljiti i EU i unutrašnje uređenje BiH na način da budu osnovana tijela na nivou entiteta, a na nivou države tijelo koje bi koordinisalo entitetske institucije. To tijelo bi trebalo da daje saglasnost na godišnje planove, a ako se pojavi problem, mi nismo protiv da tijelo na državnom nivou bude neka vrsta drugostepenog organa koje bi rješavalo eventualne probleme", istakla je Mihić. 

Ona je dodala da Parlamentarna skupština mora u što kraćem roku usvojiti zakon o državnoj pomoći na državnom nivou, ali koji bi trebalo da bude dorađen da bi se u njega ugradile odredbe koje bi zadovoljile i EU i entitete.