Novo upozorenje PPDIVUT BiH
3

Prijeti nam glad, ministri moraju početi da rade u korist građana

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH – PPDIVUT danas je upućeno još jedno pismo premijeru Vlade FBiH Nerminu Nikšiću, u kojem se navodi da je početkom jula ove godine PPDIVUT u javnost iznio svoje procjene šteta koje će nastati zbog suše, ali i aktuelne političke situacije u BiH.

"Tom prilikom smo precizirali sve ono što se ovih dana potvrđuje oko povećanja cijena energenata i hrane i upozorili da je nužno da komplet Vlada FBiH, sa Premijerom na čelu, hitno i prioritetno poduzima konkretne mjere kako bi se ublažilo nailazeće stanje", navodi se u pismu.

Neprimjereno je, ističe se dalje, da se ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović zaklanja iza Federalne vlade, a da prethodno sam nije poduzeo potrebne konkretne mjere i aktivnosti da se zaštiti domaća proizvodnja, jedino je u tom cilju na džambo - plakatima reklamirao sebe, a ministar trgovine Milorad Bahilj traži izlaz iz teške situacije pozivom građanima da se odriču hrane.

"Očito je da je premijer adresa za sve probleme u FBiH, pa, ako je tako, hitno tražimo da se određene sredstva Vlade, ali i bankarska sredstva, stave u funkciju nabavke pšenice, kako bi preduprijedili prijeteću glad na našim prostorima. Cijenimo da je ovo najprioritetniji problem koji treba rješavati, jer informacije kojima raspolaže ovaj sindikat govore da se do sada nije vodilo dovoljno računa o robnim rezervama. Zbog takve politike nalazimo se pred velikim problemima kako ublažiti predstojeća neminovna poskupljenja osnovnih životnih namirnica", ističu iz PPDIVUT-a i dodaju da su na raspolaganje da, kao socijalni partner, pomognu u odabiru prioriteta za rješavanje aktuelnih problema.

"Po našem mišljenju, ti problemi se mogu rješavati samo ukoliko sva ministarstva Vlade FBiH i posebno ona o kojima je bilo riječi promijene svoj način rada i ukoliko počnu raditi u korist građana", navedeno je u pismu premijeru Nikšiću.

Povodom navedenih problema ponovo je obnovljen prošlomjesečni zahtjev za hitan razgovor socijalnih partnera u Vladi FBiH.