Vlada RS
0

Prijenos nadležnosti doveo do paralelizma

FENA
S Republike Srpske na nivo države BiH preneseno je dosad 68 nadležnosti, a analiza je pokazala da u većini slučajeva prijenos nije izvršen na adekvatan način, pošto nisu stvoreni uvjeti za kontinuiran način rada, ili nisu doneseni prateći propisi, podzakonski akti koji bi regulirali odgovarajuće prenošenje nadležnosti.
  • Vrlo često nije bilo ni komunikacija između institucija s kojih je ili na koje su prenesene nadležnosti, kaže se u informaciji Vlade RS-a koja će, nakon današnjeg razmatranja, biti upućena u Narodnu skupštinu RS-a.

Navodi se i da se u radu novoformiranih državnih i entitetskih institucija pojavljuje "paralelizam", a kao primjer se daje Agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Kada je ta sigurnosna agencija formirana imala je samo ovlaštenja kontrole trgovine narkoticima, međunarodnog i domaćeg terorizma, nedozvoljene trgovine nuklearnim materijalima, nedozvoljenje trgovine hemijsko-biološkim oružjem, međunarodno organizovanog kriminala i krivičnih djela, kažnjivih po međunarodnom ratnom i humanitarnom pravu.

Godine 2004. donošenjem Zakona o državnoj agenciji za istrage i zaštitu, pratećim setom zakona entitetski MUP-ovi stavljeni su u poziciju da su samo dužni pružiti pomoć SIPA-i, "iz čega proizilazi paralelizam u radu SIPA-e i MUP-a RS-a, preklapanje ovlašćenja, sukobljavanje i kolizija nadležnosti", kaže se u Vladinoj informaciji.

Dalje se dodaje da je jedan od trenutnih "problema" i pitanje rada ombudsmana RS-a, za koji Ustav propisuje da su u nadležnosti entiteta, ali se sada traži njegovo ukidanje i prijenos nadležnosti na ombudsmana BiH.

Konstatira se i da su nadležnosti prenošene od 2000. do 2006. godine, a najviše ih je preneseno tokom 2003. i 2004.

U informaciji se podsjeća da je dolazilo do prijenosa nadležnosti te navode i one koje je svojim odlukama nametnuo neki od dosadašnjih visokih predstavnika.