BiH
16

Prijenos koncerta Bečke filharmonije iz Vijećnice na otvorenom i na BHT1

FENA
Bečka filharmonija, jedan od najčuvenijih austrijskih i svjetskih orkestara današnjice, zajedno s horom opere Narodnog pozorišta Sarajevo, održat će u subotu, 28. juna koncert u gradskoj Vijećnici, u sklopu obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Bečki filharmonisti će izvoditi djela slavnih austrijskih, njemačkih i francuskih kompozitora pod dirigentskom palicom maestra Franza Welsera-Mösta, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva.

Bečka filharmonija, Grad Sarajevo, javni radiotelevizijski servisi BiH, Francuske i Njemačke pozvali su građane i goste grada Sarajeva da u 18.15 sati dođu na plato preko puta Vijećnice, gdje će putem velikih ekrana moći pratiti koncert.

Također, bit će realiziran i tv prijenos koncerta iz Vijećnice u večernjim satima na BHT1.

Ovom vrhunskom jedinstvenom događaju posvjedočit će više miliona i evropskih gledatelja, zahvaljujući partnerstvu javnih emitera Njemačke (ZDF), Francuske (France Televisions) i BiH (BHRT), te Evropske unije javnih emitera (EBU).

Bečka filharmonija i Grad Sarajevo, zajedno s javnim radiotelevizijskim servisima BiH, Francuske i Njemačke, te Evropskom unijom javnih emitera, ovom prelijepom muzičkom pričom iz sarajevske Vijećnice, žele ne samo da obilježe datum jedne velike historijske tragedije, već i da kroz univerzalni jezik muzike pošalju drugačiju sliku i poruku u svijet od one iz burne i teške bh. povijesti, poruku mira i solidarnosti, razumijevanja i dijaloga.