Dom Oružanih snaga
0

Prijem za vojnike koji su završili edukaciju u SAD-u

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Godišnje okupljanje pripadnika Oružanih snaga BiH koji su u SAD-u završili edukaciju po programu školovanja za strane vojne studente IMET (International Military Education and Training) upriličeno je danas u Domu Oružanih snaga BiH.

Studentima koji su do sada završili ovaj program obratili su se ambasador SAD-a u BiH Charles English i zamjenica ministra BiH Marina Pendeš.

Od 1996.godine, kada je pokrenut ovaj projekt, 268 bh. vojnika učestvovalo je u programima profesionalne vojne obuke u vrijednosti od 11 miliona dolara u Sjedinjenim Američkim Državama.

Cilj programa je osigurati bh. oficirima i nevojnom osoblju obuku iz američke doktrine i unaprijediti bilateralne odnose i interoperabilnost između oružanih snaga SAD-a i BiH.

Marina Pendeš ističe da je ovaj program značajan kako u oblasti vojne edukacije tako i u finansijskom smislu, jer Bosna i Hercegovina realno ne može izdvojiti sredstva koja su potrebna za ovakav vid obuke. Osim toga, kako ističe Pendeš, izabrani vojnici koji pohađaju obuku su i svojevrsni ambasadori Bosne i Hercegovine koji tokom školovanja stiču poznanstva s kolegama iz svijeta.

Dosad je uloženo 11 miliona dolara za ovaj program, a za ovu godinu planiran je milion dolara.