BiH
3

Prijem vojnika u OS BiH, rezultati testiranja odlučujući

FENA
U toku je novi prijem vojnika u Oružane snage BiH, putem četvrtog javnog oglasa raspisanog 29. marta. Početak testiranja je planiran polovinom maja i kandidati čije prijave budu prihvaćene bit će blagovremeno obaviješteni i pozvani na testiranje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Organi i službe u čijoj je nadležnosti provođenje procesa prijema vojnika u vojnu službu u Oružane snage BiH trenutno vrše pregled i razvrstavanje pristiglih prijava na oglas.

U dosadašnjem radu, kako se navodi, zabilježen je veliki interes kandidata za prijem u profesionalnu vojnu službu, što se očekuje i po trenutno raspisanom javnom oglasu za prijem vojnika u profesionalnu vojnu službu u Oružane snage BiH.

S obzirom na to da se Ministarstvo odbrane BiH susreće s velikim brojem preporuka od boračkih, humanitarnih i drugih organizacija za prijem njihovih pripadnika ili djece od njihovih pripadnika u vojnu službu, iz ovog ministarstva su saopćili da "Ministarstvo odbrane BiH ima razumijevanja za trenutnu ekonomsku i socijalnu situaciju građana i građanki BiH".

Međutim, prilikom provođenja procedure za prijem vojnika u profesionalnu vojnu službu po javnom oglasu, Ministarstvo odbrane BiH dužno je poštivati zakonsku i podzakonsku regulativu koja reguliše oblast prijema u vojnu službu, te shodno tome i osigurati jednake mogućnosti svim kandidatima koji su aplicirali uz verifikaciju i uvažavanje postignutih pojedinačnih rezultata kandidata, navodi se u saopćenju.

Iz Ministarstva odbrane preporučuju svim kandidatima da se dobro pripreme za provjeru fizičke spremnosti i za test općeg znanja.

Dobri rezultati na testiranju bit će najbolja preporuka koja će omogućiti da u ravnopravnoj konkurenciji s ostalim kandidatima budu primljeni u profesionalnu vojnu službu u Oružane snage BiH, navode iz Ministarstva.