BiH
28

Prijem u Predsjedništvu povodom Dana državnosti: Samo slobodna i demokratska BiH ima budućnost

Anadolija
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Povodom nastupajućeg Dana državnosti BiH večeras su članovi predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović u zgradi Predsjedništva BiH upriličili svečani prijem za brojne visoke zvanice.

Nakon intoniranja himne BiH, prisutnima se obratio član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, koji je tom prilikom podsjetio na brojne stvari u BiH koje, kako je kazao, "nisu jednoznačno rješenje".

"Tako se ni današnji povijesni dan ne obilježava na čitavom prostoru BiH. Vjerujem da ne smije biti prezahtjevno zakonom urediti obilježavanje državnih i vjerskih blagdana u BiH", kazao je Čović te istakao kako je "današnji dan i njegovo obilježavanje podsjećanje na to što je duh BiH kako je ona i bošnjačka i hrvatska i srpska".

On se također osvrnuo na lošu ekonomsku situaciju u BiH.

"Danas se u BiH živi izuzetno teško i vjerujem da su ovakvi nadnevci prigoda za preuzimanje obaveza, kako se svi do kraja moramo predati izgradnji društva ekonomske, socijalne i političke stabilnosti i ugode za življenje", zaključio je Čović te kazao kako je večerašnja svečanost dobra prilika za građenje "afirmativnog ozračja u Bosni i Hercegovini".

Govoreći o važnosti obilježavanja Dana državnosti BiH, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjaćkog naroda Bakir Izetbegović kazao je kako su svi gosti i zvanice "svojim prisustvom odali poštovanje prema učesnicima zasjedanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu".

"Iz godine u godinu na dostojanstven način sjećamo se historijske epohe u kojoj je obnovljena državnost BiH i potvrđen njen historijsko-pravni kontinuitet na nečelima pune ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana te na antifašizmu kao suštinskom, univerzalnom stavu i opredjeljenju", kazao je Izetbegović.

On je također dodao kako se "nikada ne smije dopustiti da se izgubi smisao velikih historijskih dostignuća iza kojih generacijama stoje antifašisti i progresivni ljudi".

"Ekstremistički stavovi još uvijek su u različitim formama oko nas čak i u retorici nekih političara koji obavljaju najviše dužnosti. Nemamo pravo zatvarati oči pred tim opasnostima. Naša obaveza je da se svakodnevno borimo protiv radikalizma, segregacije i isključivosti. Borba za slobodu, jednakost i vladavinu prava zadaci su koji nikada ne smiju biti potisnuti na marginu", kazao je Izetbegović te dodao da "samo slobodna i demokratska BiH ima jasnu perspektivu i sigurnu budućnost u zajednici evropskih zemalja".

U svom obraćanju, Izetbegović je podsjetio i na majske poplave koje su zadesile građane BiH. Govoreći o tome, istakao je kako je "BiH tada poslala poruku humanizma i elementarne solidarnosti koja je rijetka u današnjem vremenu".

"Naši ljudi su pokazali svoje pravo lice priskačući u nevolji jedni drugima, ne pitajući za entitet, općinu, naciju, vjersku ili stranačku pripadnost. Ove pouke i poruke vraćaju nadu i daju podstrek za nastavak izgradnje normalnog društva", zaključio je Izetbegović te dodao kako će najvažniji zadatak nove vlasti biti definisanje programa koji će donijeti brži privredni rast, nove investicije te zapošljavanje.

Nakon svečanog prijema te prigodnih obraćanja članova Predsjedništva BiH, upriličen je koktel za brojne zvanice, predstavnike diplomatskog kora u BiH među kojima i ambasador Republike Turske, istaknute sportiste, predstavnike federalnih vlasti, predstavnike Oružanih snaga BiH, univerzitetske profesore, predstavnike boračkih udruženja i mnoge druge goste.

Večerašnjem svečanom prijemu nije prisustvovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić koji je ranije izjavio kako "nema osnove za obilježavanje, sve dok se na nivou BiH ne donese zakon i državnim praznicima".

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se sutra, 25. novembra. Tog dana 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da BiH bude zemlja u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih naroda kao i ravnopravnost RBiH u okviru SFRJ.