BiH
0

Prijem u Predsjedništvu BiH povodom Dana nezavisnosti

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Haris Silajdžić organizirali su danas u zgradi Predsjedništva svečani prijem povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

Treći član Predsjedništva, Nebojša Radmanović, niti bilo koji predstavnik institucija BiH iz Republike Srpske ili zvaničnik ovog entiteta, nije prisustvovao prijemu, na koji se odazvao veliki broj predstavnika međunarodnih organizacija i diplomatskog kora, institucija BiH i Federacije, kao i dostojanstvenici Islamske zajednice na čelu s reisu-l-ulemom Mustafom ef. Cerićem i franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Član Predsjedništva Silajdžić je u svom obraćanju posebno čestitao Dan nezavisnosti onim najzaslužnijim za očuvanje BiH, patriotima i borcima za BiH, a istaknuo je i ulogu prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

BiH kakvu su željeli ti patrioti i borci, i ostali koji je smatraju svojom domovinom, treba da bude demokratska, evropska zemlja ravnopravnih građana sa jednakim pravima i obavezama, kazao je Silajdžić.

To bi bila građanska zemlja s poštovanjem svih naroda, koja ne bi bila etnički podijeljena i u kojoj niko ne bi imao posebna prava na dijelove njene teritorije. Oni koji su se borili za BiH ne bi željeli zemlju u kojoj građani nemaju jednaka prava, BiH segregacije i getoa, jer bi, smatra Silajdžić, to bila BiH koja bi predstavljala stalan izvor napetosti, umjesto zemlje koja povezuje svjetove.

Nažalost, upozorio je on, ovih dana se često čuju izjave koje oživljavaju projekt koji je poražen i vojno i moralno.

Ti glasovi su sve prisutniju, a građani BiH to ne zaslužuju, "jer smo pod najtežim okolnostima pokazali civilizirano lice i zaslužili da budemo primljeni u evropsku zajednicu naroda", kazao je Silajdžić.

On se nada da će međunarodna zajednica pomoći da se izgradi BiH kao zemlja koju njeni narodi zaslužuju, te da će međunarodna zajednica ostati u BiH u punom angažmanu i primijeniti svoje vrijednosti u BiH.

Silajdžić je također kazao da je potrebno da OHR djeluje u BiH sve dok je validan Daytonski sporazum zbog primjene evropskih i demokratskih standarda u zemlji.

Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić kazao je da je Dan nezavisnosti BiH dan koji je zlatnim slovima upisan u hiljadugodišnoj istoriji BiH, jer je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti države BiH. Na osnovu tih rezultata, a imajući u vidu i razvoj događaja na terenu, Vijeće ministara Evropske unije je 6. aprila 1992. godine u Briselu donijelo odluku o međunarodnom priznavanju Republike BiH.

  • Ovim je započeo historijski hod po mukama BiH kao suverene i samostalne države, zasnovane u najtežim ratnim okolnostima i na nesalomljivoj i jasno izraženoj volji njenih građana i naroda da, kao svoji na svome, žive zajedno sa svima onima koji BiH doživljavaju kao svoju domovinu, kazao je Komšić.

Komšić je, međutim, konstatirao da se u pogledu doživljavanja BiH, kao zajedničke države u ovih 16 godina osjećaj poštovanja prema njoj nije znatno promijenio.

  • Očito je da iz ove naše historije svako izvlači parcijalne zaključke i samo ono što mu treba, pa smo opet u situaciji da se grčevito moramo boriti da BiH i u budućnosti, ostane i cjelovita i samostalna i odgovorna, i da niko ne bude amnestiran za sve loše što čini svojoj domovini, rekao je on.

Komšić je pozvao da se konačno shvate realnosti i na tome gradi budućnost.

  • Mi ostajemo jedna država, nema izdvajanja ni pedlja ove krvlju natopljene zemlje i nema više nikakvog kusura i potkusurivanja prema bilo kome. Mi smo dio Evrope, tako se i ponašajmo i prilagodimo svoj način života, poručio je.

Kada se to shvati i prihvati, smatra on, velika je vjerovatnoća da nam tada neće trebati ni tutorstvo ni ovakav oblik djelovanja organa Evropske unije u našoj državi.

  • Tada ćemo moći govoriti o stvarnoj nezavisnosti BiH. Ja vjerujem u to i želim da i aktuelni visoki predstavnik i drugi visoki dužnosnici i ekselencije to shvate i ako hoće, žele i mogu, da nam pomognu da što prije dostignemo takav nivo razmišljanja i djelovanja! A ako neće, ne žele i ne mogu, moramo mi sami! Znam da će biti teško, ali uspjet ćemo! Za sve nas ima mjesta. Ova zemlja je dovoljno velika za sve i bogata za sve ali iznad svega, ona je naša domovina, takva kakva jeste i kakvi smo mi, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.