BiH
0

Prijem u ambasadi Italije u BiH povodom Dana Republike

SRNA
Italijanski ambasador u BiH Ruggero Corrias upriličio je večeras u Sarajevu prijem povodom Dana Republike Italije.

Iako je praksa da se na prijemima prilikom obilježavanja nacionalnog dana sviraju himne, kako zemlje domaćina, tako i zemlje koja obilježava praznik, večeras je u Sarajevu odsvirana kompozicija "The Sound of Silence" kao znak sjećanja na tragično preminule tokom katastrofalnih poplava koje su sredinom prošlog mjeseca zadesile BiH.

Tokom prijema je promovisana i kolekcija umjetničkih šoljica, realizovana prema djelu umjetnika Deana Jokanovića Toumina.

Zahvalivši gostima, Corrias je istakao da se proslavlja 68 godina od kada je Italija postala republika i dodao da ova zemlja trenutno ima najmlađeg premijera u Evropi, 39-godišnjeg Mattea Renzija.

Prijemu, koji je organizovan u depou Ars Aevija u Sarajevu, prisustvovale su mnoge ličnosti iz diplomatskog, političkog i kulturnog života BiH.

Dan Republike Italije se obilježava kao znak sjećanja na ustavne reforme iz 1946. godine kada je ta zemlja proglašena Republikom. Referendumom i ustavnim reformama 2. i 3. juna 1946. godine Italija je od monarhije postala republika.