BiH
0

Prijem u ambasadi BiH u Parizu

Sarajevo-x.com
U ambasadi Bosne i Hercegovine u Parizu u četvrtak uvečer je održan prijem u čast predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića koji se nalazi u posjeti Francuskoj, saopšteno je iz službe za odnose s javnošću Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Tokom obraćanja brojnim zvanicama iz diplomatskog kora, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić je kazao da BiH želi da bude aktivan član međunarodne zajednice. On je istakao da su strateški ciljevi BiH ulazak u Evropsku uniju i NATO, te dodao da je BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te da aktivno radi na ispunjavanju uvjeta iz Sporazuma. Govoreći o putu BiH ka NATO-u, predsjedavajući je rekao da je BiH napravila značajan korak na samitu u Bukureštu dobijanjem Intenziviranog dijaloga te da se nada da će do narednog samita BiH biti još bliže svom cilju, ulasku u NATO.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je također rekao da BiH želi biti demokratska i razvijena zemlja i dio Evropske unije. On je istakao da naša zemlja raspolaže sa puno resursa, posebno energetskih, koje može ponuditi Evropi te naglasio kako BiH više nije samo dio problema, nego i dio rješenja.

Sutra će predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić održati sastanak sa ambasadorima BiH akreditiranim u zemljama Evropske unije te će im se obratiti.

Sastanku će prisustvovati, a predviđena su i njihova obraćanja, i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, ministar vanjskih poslova Republike Francuske Bernard Kouchner, ambasador Češke Republike u Republici Francuskoj Pavel Fischer i ambasador Kraljevine Švedske u Republici Francuskoj Gunar Lunda.

Predsjedavajući Silajdžić će se u Parizu sastati i sa predsjednikom Grupe prijeteljstva Republika Francuska – BiH Nacionalne Skupštine Republike Francuske Francois Lamyem.