Sarajevo
0

Prijem povodom dana nezavisnosti SAD-a

SRNA
Patrick Moon
Patrick Moon
Američki ambasador u BiH Patrick Moon rekao je da Sjedinjene Države vjeruju da se život, sloboda i traganje za srećom, kao osnovne vrijednosti, jednako odnose na sve ljude, te da on želi da građane BiH uvjeri u to.

"To su vrijednosti koje imamo na umu kada ponavljamo našu želju da BiH bude stabilna i prosperitetna zemlja i članica EU i NATO-a. Vjerujemo da je to put koji će svim građanima BiH omogućiti pravo na život, slobodu i sreću koju svaki čovjek zaslužuje bez obzira gdje živi", rekao je Moon na prijemu u Sarajevu povodom proslave Dana nezavisnosti SAD.

On je naglasio da je veoma ponosan što je njegova zemlja tokom historije uspjela da se mijenja i prilagođava novim vremenima. 

"Savladali smo mnoge probleme, uključujući građanski rat koji je počeo tačno prije 150 godina i teret ropstva koji je okončan u to isto vrijeme", rekao je Moon i zahvalio zvanicama iz javnog i političkog života BiH što prisustvuju proslavi Dana nezavisnosti SAD, koja se održava 235. put.

On je napomenuo da žene u SAD prije manje od 100 godina nisu imale pravo glasa, a da je žena danas već treći put na poziciji državne sekretarke, dok je predsjednik ove zemlje Afroamerikanac. 

"Ameriku su neki opisivali kao djelo u nastajanju. Meni se sviđa ovaj opis, ali ono što ne trebamo mijenjati su naše temeljne vrijednosti - život, sloboda i traganje za srećom", rekao je Moon.

Svečanost je održana večeras u novoizgrađenoj zgradi Ambasade u Sarajevu, koja je, prema Moonovim riječima, jedna od većih u svijetu.