BiH
823

Prijedorčanka Sadeta Murić dobitnica nagrade Švedskog instituta za jezik

Klix.ba
Švedski Institut za jezik u Stockholmu niz godina dodjeljuje godišnje nagrade za naučne radove na polju istraživanja švedskog jezika i njegovog njegovanja. Ove godine Institut je prvi put dodijelio nagradu za najuspješnije rezultate u nastavi maternjeg jezika za useljenike.

Manjinski jezici sa specijalnim statusom po švedskom Zakonu o školstvu su finski, jidiš, meenkiele (meänkiele- sličan finskom i govori ga oko 70000 stanovnika), romski i samijski.

Bosanski jezik je među ostalih 150 manjinskih jezika i predaje se u osnovnim i srednjim školama. Čast da bude prvi dobitnik nagrade ”Najuspješniji nastavnik maternjeg jezika 2015” pripala je Prijedorčanki Sadeti Murić, koja je svoju prosvjetnu djelatnost nastavila i u Švedskoj od 1993.godine.

Nagradu je pred oko 300 švedskih stručnjaka za jezik uručila ministrica kulture Alice Bah Kohnen. Ona je bila duboko dirnuta Sadetinim govorom u kojem je isticala unutrašnju borbu svakog pojedinca da sačuva svoje korijene i istovremeno prihvati kulturne tekovine nove sredine življenja.

Sadeta Murić je za svoj predani rad u prosvjeti i organizovanju rada nastave na manjinskim jezicima dobila niz nagrada od komune Gislaved i drugih švedskih institucija. Imala je čast da bude i prvi predsjednik-žena na čelu Saveza bh. udruženja, osnovanog u junu 1992.godine, koji okuplja preko deset hiljada bh. građana u Švedskoj. Predsjednik je i Udruženja BiH u Gislavedu, koje se ističe po humanitarnim akcijama za najugroženije u Bosni i Hercegovini. Prijemu nagrade prisustvovala i ambasadorica BiH u Kraljevini Švedskoj Jadranka Kalmeta, predsjednica Saveza bh. udruženja Azra Jelačić, Azra Lokvančić, školski psiholog, kojoj je Murić bila mentor u prvim danima boravka u Švedskoj, Jasenko Selimović, pozorišni radnik i političar na putu za EU Parlament, te Muhamed Mujakić, član redakcije ”Glas BiH”.

Vijest o dodjeli nagrade primljena je među građanima bh.porijekla u Švedskoj sa velikim oduševljenjem, jer je to priznanje svima onima koji su se borili za ime i status svog jezika u useljeništvu. To je istovremeno i podstrek svima onima koji rade na polju njegovanja i očuvanja maternjeg jezika generacijama koje stasaju u iseljeništvu.