BiH
314

Prijedor: Uhapšeni Milorad Radaković i Goran Pejić Ledeni

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e, rano jutros su na području Prijedora, lišili slobode osumnjičene Milorada Radakovića Srbu, rođenog 10.08.1962. godine u Sanskom Mostu, državljanina BiH i Gorana Pejića Ledenog, rođenog 31.01.1965. godine u Prijedoru, državljanina BiH.

Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su u junu 1992., u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora, počinili ratni zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti na području mjesta Tukovi u općini Prijedor.

Oni se terete da su kao pripadnici policijskih i vojnih formacija, 13.06.1992. godine, došli u mjesto Tukovi, gdje su na automatsko oružje namontirali prigušivače, te došli do kuće civila hrvatske nacionalnosti, porodice Ećimović, u kojoj se nalazilo pet civila i dvoje malodobne djece, nakon čega su ušli u kuću i rafalnom paljbom više desetina metaka iz vatrenog oružja, usmrtili pet civila hrvatske nacionalnosti, dok se dvoje djece uspjelo spasiti i pobjeći iz kuće.

Osumnjičeni su pod istragom da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH. Tokom dana osumnjičeni će biti dovezeni i predati postupajućem tužitelju Tužilaštva BiH, koji će ispitati osumnjičene nakon čega će donijeti odluku o podnošenju prijedloga za određivanje pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.