BiH
0

Prijedlozi zakona o reformi policije sutra na dnevnom redu Doma naroda

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra u Sarajevu trebalo da razmatra zahtjev Predstavničkog doma državnog parlamenta da se dva prijeloga zakona iz oblasti reforme policije razmatraju po hitnom postupku, znači bez mogućnosti ulaganja amandmana.

To su Prijedlog zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i Prijedlog zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH koje je Predstavnički dom usvojio prošle sedmice.

Usvajanje ovih zakona je uvjet da BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

Nakon višednevnih konsultacija i razgovora i više predloženih zakonskih rješenja, postignut je dogovor te u parlamentarnu proceduru upućeni prijedlozi zakona koji su dobili potrebnu većinu u Predstavničkom domu.

Dom naroda bi trebao razmatrati i zahtjev Predstavničkog doma PSBiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku, kako ga je usvojio i Predstavnički dom.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađu i Prijedlog zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Službi za poslove sa strancima.

Delegati bi se trebali izjasniti i o principima Prijedloga zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima; Prijedloga zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH; Prijedloga zakona o Fiskalnom vijeću u BiH; Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH te o još nekoliko zakonskih prijedloga.