BiH
3

Prijedlogom zakona se uvodi državna nagrada za volontiranje

FENA
Sa današnje sjednice (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sa današnje sjednice (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, s ciljem usklađivanja s odlukom Ustavnog suda BiH u dijelu koji definira određivanje obveznog pritvora nakon izricanja prvostupanjske presude.

Izmjenom Zakona, koji će Ministarstvo pravde uputiti u parlamentarnu proceduru, propisano je da nakon izricanja presude na kaznu zatvora sud može optuženom odrediti, odnosno produžiti pritvor uzimajući u obzir sve okolnosti povezane sa izvršenjem kaznenog djela, odnosno ličnosti počinitelja, o čemu se donosi posebno rješenje.

Vijeće ministara BiH većinom glasova je utvrdilo Prijedlog zakona o volontiranju, kojim se utvrđuju uvjeti i osnovna načela volontiranja, prava i dužnosti volontera i organizatora volontiranja te uvodi državna nagrada za volontiranje.

Državna nagrada za volontiranje najviše je priznanje koje dodjeljuje Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine za volontiranje, doprinos promoviranju volontiranja i druge volonterske aktivnosti.

Ministarstvo pravde dostavit će prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH.

Utvrđen je i Prijedlog osnova za pokretanje postupka za zaključivanje Dopune br. 2 Sporazuma o finansiranju između BiH i Evropske komisije u vezi s državnim programom (DIO II) za 2009. godinu u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć.

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložena je direktorica Direkcije za evropske integracije Nevenka Savić.

Prijedlogom osnova, između ostalog, utvrđena je alokacija granta za Projekt popisa stanovništva u ukupnom iznosu od 7,5 miliona eura, koji se dodjeljuje Agenciji za statistiku BiH.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o dodjeli Državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine, kojom je iz granta "Sufinansiranje sportskih manifestacija" izdvojeno dodatnih 20.000 KM za prve tri nagrade.

Prvu nagradu u iznosu od 10.000 KM dobio je Amel Mekić za osvojeno prvo mjesto na Evropskom prvenstvu za seniore u džudu (Istanbul) 2011. i ispunjene A norme za nastup na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Drugu nagradu u iznosu od 6.000 KM dobio je Ibrahim Biogradilić za osvojenu srebrenu olimpijsku medalju (Olimpijske igre u Melbourneu 1956. godine), a treću nagradu u iznosu od 4.000 KM Milanko Mučibabić za izuzetno uspješan rad u oblasti sporta i kao trener i natjecatelj te kao nositelj titule svjetskog prvaka za veterane u Montrealu 2010. godine.

Četvrtu i petu nagradu dobili su Nedžad Fazlija (za osvajanje srebra na Mediteranskim igrama, Bari 1997. godine) i Nermin Potur (za osvojeno prvo mjesto na Mediteranskom prvenstvu, Tuzla 2012. godine, i treće mjesto na Evropskom prvenstvu, Tenerifi 2012. godine), kojima će biti uručene prigodne zahvalnice.