HDZ u Sarajevu
0

FOTO / "Prijedlogom trećeg entiteta mi gradimo BiH"

FENA
Prijedlogom reorganizacije BiH na tri nivoa vlasti s hrvatskom federalnom jedinicom mi ne rušimo, nego gradimo BiH, kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na sinoćnjem predizbornom skupu održanom u multimedijalnoj dvorani Općine Novi grad u Sarajevu.

"U BiH danas djeluje 13 vlada, i niko ne može platiti toliki broj službenika i sve ostale izdatke. Prijedlogom novog ustava dobili smo jedino rješenje koje garantira da smo našli mjeru između građanskog i kolektivnog u organiziranju BiH. To je rješenje koje rješava sva pitanja BiH na buduće staze. Ponudili smo rješenje na tri razine vlasti. Danas neki govore kako zagovarajući hrvatsku federalnu jedinicu dijelimo BiH. Mi sa svojom federalnom jedinicom želimo samo biti jednakopravan narod s ostala dva naroda u BiH. Time ne rušimo, nego gradimo BiH", poručio je Čović, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Obrazlažući stranački program, Čović je naglasio kako je prvi cilj politike HDZ-a BiH socijalna osjetljivost, drugi cilj ekonomska politika, koja mora biti efikasnija, a treći cilj pravna država i borba protiv kriminala i korupcije.

Kandidatkinja HDZ-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto poručila je da će se zalagati za europsku BiH u kojoj će biti osigurana i zagarantirana sva nacionalna prava hrvatskog naroda.

"Želimo BiH po mjeri sva tri naroda i građana, ništa ne želimo ni više ni manje nego što imaju i druga dva naroda. Ne dopustimo da 3. oktobra neko ostane doma i ne dopustimo da nam drugi narod bira hrvatskog člana Predsjedništva BiH", dodala je.

Nositelj liste HDZ-a BiH za Zastupnički dom Parlamenta FBiH i predsjednik Kantonalnog odbora HDZ BiH Sarajevskog kantona Anton Rill u svom obraćanju osvrnuo se na, kako je rekao, neravnopravnu raspodjelu proračunskog novca Federacije BiH.

"Nadam se da smo svi svjesni kako nam novac u proračunu FBiH neće nitko vratiti na prostore gdje žive Hrvati bez našeg truda. Vratiti ćemo ga dodatnim pristupom i kvalitetom, novim projektima i boljim zalaganjima. Sjetimo se veličanstvenog skupa u Skenderiji, na kojem je nazočilo preko 10000 ljudi. Tada je rezultat izbora bila uvjerljiva pobjeda HDZ-a BiH. Uvjeren sam da će tako biti i ovaj put", kazao je Rill.