Vlada FBiH
0

Prijedlog zakona upućen MMF-u u Washington na razmatranje

FENA
Nakon što je Federalna vlada u četvrtak na vanrednoj sjednici, utvrdila Prijedlog zakona o plaćama, naknadama koje nemaju karakter plaća zaposlenih u institucijama FBiH, kantona, gradova, općina, te plaćama i naknadama vanbudžetskih fondova i institucija čiji je osnivač FBiH (direkcija, agencija, komisija i sl.) i visinama tekućih grantova, zakon je danas poslan u Wahington MMF-u na razmatranje.

U skladu s tim zakonskim rješenjima, Vlada FBiH je projicirala i rebalans proračuna FBiH za ovu godinu, koji je također poslan MMF-u radi nastavka dogovora o stand-by aranžmanu s ovom finansijskom institucijom.

Pomoćnik federalnog ministra finansija Emir Silajdžić izjavio je Feni da su prijedlozi oba navedena dokumenta također upućena u redovnu parlamentarnu proceduru.

On je također dodao da se utvrđenim prijedlogom Vlada FBiH vraća u proceduru pregovora o stand-by aranžmanu s MMF-om.

Komentirajući novi prijedlog u odnosu na raniji zbog kojeg MMF nije odobrio Bosni i Hercegovini stand-by aranžman od 1,2 mijarde eura, Silajdžić je kazao da novim prijedlogom Vlada FBiH ispunjava obaveze dogovorene s MMF-om, a da je razlika u odnosu na raniji prijedlog narodnim rječnikom rečeno u tome „nije šija nego vrat“.

Pomoćnik ministra je dodao da bi u skladu s utvrđenom dinamikom zakon u parlamentarnoj proceduri trebao biti usvojen do 31. augusta.

U odnosu na sporni član 4. koji je bio brisan iz ranijeg zakona, u novome prijedlogu zakona članom 4. zakona precizirano je da se ”visina tekućeg granta za transfer za invalidnine i dobitnike ratnih priznanja smanjuje u ukupnoj masi za deset posto u odnosu na planiranu stavku u proračunu za 2009. Smanjenja se ne odnose na pojedinačne isplate korisnicima prava”. U istom članu ostala je obaveza Federalne vlade da u roku od 120 dana uspostavi jedinstveni registar proračunskih korisnika svih veteranskih i socijalnih kategorija, s time da resorna federalna ministarstva sveobuhvatnu reviziju ovih korisnika završe do kraja godine.