BiH
134

Prijedlog zakona o suzbijanju korupcije nije dobio podršku, žustra rasprava poslanika

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nije odobrio većinom glasova Prijedlog zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, koji je u setu antikoruptivnih propisa u Federaciji BiH predložila Federalna vlada.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

O zakonu je tokom današnje sjednice Doma u Sarajevu glasano dva puta, u prvom krugu tajnim, općim izjašnjavanjem poslanika elektronskim putem a u drugom, pojedinačnom prozivkom, što je tražio poslanički klub Socijaldemokratske partije BiH nakon što je izrazio sumnju u rezultate prvog kruga.

Za zakon je tokom elektronskog izjašnjavanja glasalo 36 poslanika, protiv 28, a suzdržano je bilo njih 14. U drugom krugu, kada se na osnovu pojedinačne prozivke moglo konkretno znati kako se ko odredio, za zakon su glasali: SDP, Stranka za BiH, Narodna stranka Radom za boljitak te pojedinci iz Demokratske narodne zajednice. Protiv su bili: Savez za bolju budućnost BiH, Hrvatska demokratska zajednica BiH i Hrvatska demokratska zajednica 1990, dok su u Stranci demokratske akcije bili većinom suzdržani, neki i protiv.

Rezultat ovog kruga glasanja je bio 38 "za", protiv 25 i 12 uzdržanih poslanika. Nakon glasanje je proglašena pauza u zasjedanju Predstavničkog doma.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Tokom rasprave o predloženom zakonu došlo je do neuobičajenih verbalnih "varnica" zbog kojih je jedan od poslanika, Adil Lozo iz Stranke za BiH, privremeno napuštao salu nakon dijaloga s Aidom Čikić iz Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost BiH.

Lozo je jedan od članova Parlamenta koji deklarativno podržava ovaj Vladin prijedlog, a poslanički klub Aide Čikić je od jučer, otkako je počela rasprava, najglasniji protivnik.

Čikić je nakon jedne od diskusija Adila Loze, inače poslanika iz Srednjobosanskog kantona, između ostalog kazala da on vrši mobing u Parlamentu od početka aktuelnog mandata i da se ona kaje što ga dosad nije optužila za to.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Usred njene diskusije, Lozo je demonstrativno ustao i s mjesta tražio od predsjedavajućeg Doma Fehima Škaljića da zaustavi diskusiju Aide Čikić jer, kako je naveo, ne želi da ga neko vrijeđa pred javnošću, na šta se Čikić pozvala na odredbe o ravnopravnosti spolova.

Lozi je prigovorila provincijski mentalitet, dodavši pritom da se to ne odnosi na "vezirski Travnik", već da je to kod Loze lično, "mentalno". Lozo je, i dalje stojeći, tokom diskusije Aide Čikić uporno tražio od predsjedavajućeg da je prekine, a ona mu je, okrenuvši se prema njemu, rekla da je primitivan.

Da li je i šta on njoj prethodno kazao, nije se moglo čuti. Situacija se smirila kad je Lozo izašao, što mu je savjetovao i stranački kolega Omer Vatrić koji se zajedno s njim zaputio iz sale. Čikić je potom ubrzo okončala svoju diskusiju, a nakon izvjesnog vremena, Lozo se vratio.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba