Predstavnički dom PSBiH
0

Prijedlog zakona o protuminskom djelovanju ide na naknadno usaglašavanje

FENA
Predstavnički dom BiH (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Predstavnički dom BiH (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Predstavnički dom Paralamentarne skupštine BiH (PSBiH), nakon glasanja i nedovoljne entitetske većine, uputio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o protuminskom djelovanju na naknadno usaglašavanje.

Poslanica Nermina Zaimović - Uzunović pojasnila je novinarima, prije samog glasanja, da u ovom prijedlogu nema ništa sporno te da on ide u korist BiH.

"Ovim prijedlogom i amandmanima je otvorena mogućnost svima da doniraju za rješavanje problema mina u BiH. Također, zakon regulira i pitanje kasetne municije", kazala je.

Poslanici su usvojili izmjene i dopune Zakona o sudskoj policiji BiH kojim se regulira položaj, mjesto i uloga Sudske policije, kao i uloga ministra pravde BiH, koji je odgovoran za upravljanje Sudskom policijom te status i vršenje javnih ovlaštenja službenika Sudske policije, a što postojećim zakonom koji je nametnuo visoki predstavnik nije regulirano.

Predloženim izmjenama ne mijenja se institucionalni okvir već se otklanjaju nedostaci i nastoje stvoriti potrebni kapaciteti i preduvjeti koji će Sudskoj policiji omogućiti potpuno i adekvatno izvršenje zadataka i poslova radi kojih je i uspostavljena.

U prvom čitanju podržan je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH.

Poslanici nisu podržali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u prvom čitanju. Prijedlog je upućen na naknadno usaglašavanje.

Predstavnički dom PSBiH nije primio k' znanju Izvještaj Komisije Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o Godišnjem izvještaju VSTV-a za 2011., ali je potvrdio Odluku Predsjedništva BiH o učešću jedinice Vojne policije OSBiH u operaciji ISAF.

U nastavku glasanja, poslanici su usvojili zaključak Kluba SDP-a da Dom odgodi imenovanje direktora i zamjenika direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH do naredne sjednice.

Također, podržana je inicijativa Dušanke Majkić za raspravu na sjednici Predstavničkog doma PSBiH o posljedicama uništavanja municije i misnko-eksplozivnih sredstava na poligonu "Barbara" po lokalno stanovništvo u općini Glamoč.

Dom je dao suglasnost i za niz ratifikacija sporazuma i ugovora iz oblasti upravljanja čvrstim otpadom, readmisije osoba, turizma, itd.

Naredna sjednica Predstavničkog doma zakazana je za 31. januar.