Komisija obavila posao
0

Prijedlog zakona o popisu stanovništva ide u parlamentarnu proceduru

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Privremena komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu utvrdila Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.

U skladu sa ranijim zaključkom Predstavničkog doma, Prijedlog zakona o popisu u parlamentarnu proceduru bit će upućen po hitnom postupku, ali su članovi Komisije iz Republike Srpske saopštili da će na sjednici ovog doma 25. maja zatražiti da se predloženi zakon razmatra u redovnoj proceduri, kako bi se omogućilo njegovo poboljšanje putem amandmana.

I nakon današnje sjednice Komisije ostao je sporan član zakona kojim se propisuje primjena podataka o etničkoj strukturi stanovništva za formiranje vlasti.

Prijedlogom zakona predviđeno je da se do potpune implementacije Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH primjenjuju podaci o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu iz 1991. godine.

U ime SNSD-a Milica Marković je predložila brisanje dijela kojim se propisuje da se popis iz 1991. godine primjenjuje do potpune implementacije Aneksa sedam, te da se rezultati popisa iz 2011. godine primjenjuju na svim nivoima u BiH od 2014. godine. 

Hrvatski i bošnjački članovi Komisije nisu podržali ovaj, kao ni drugi prijedlog SNSD-a - da se briše član prijedloga zakona o primjeni podataka o etničkoj strukturi za formiranje vlasti, pa je najavljeno da će ovi amandmani, ukoliko se Predstavnički dom izjasni za redovnu proceduru, biti obnovljeni.

Obrazlažući prijedloge SNSD-a, Markovićeva je upitala ko i kada može objaviti da je u potpunosti proveden Aneks sedam, koji se odnosi na povratak izbjeglih i raseljenih lica.  
"Sa vremenske tačke to može biti beskonačno", istakla je Markovićeva.

Uz sva obavezna popisna pitanja, Prijedlog zakona o popisu stanovništva omogućava stanovnicima BiH dobrovoljno izjašnjavanje o etničkoj i vjerskoj pripadnosti, te o jeziku.

Popisni podaci biće prikupljani u Istočom Sarajevu, a pitanje popisa dijapore riješeno je tako što će popis ove kategorije stanovništva biti proveden odvojeno od popisa domicilnog stanovništva.

Za Prijedlog zakona glasalo je šest članova Komisije, pri čemu su predstavnici iz RS bili protiv ili uzdržani, izuzev predsjedavajućeg Komisije Branka Dokića, koji je podržao predložena rješenja.