PSBiH
0

Prijedlog zakona o okviru devizne politike nije usvojen

FENA
Predstavnički dom PSBiH nije usvojio Prijedlog zakona o okviru devizne politike u BiH u prvom čitanju. Poslanici iz Republike Srpske su već u raspravi najavili odbacivanje ovog Prijedloga zbog, istakli su, prenosa nadležnosti sa entiteta na BiH u ovom slučaju.

Poslanik SNSD-a Željko Kuzmanović istakao je u raspravi da BiH prema Ustavu nije nadležna za devizno poslovanje, već da je to pitanje u nadležnosti entiteta i podsjetio da nema saglasnosti RS-a za njeno prenošenje na nivo BiH.

Poslanik SDA Šefik Džaferović smatra da priča o prenosu nadležnosti u oblasti devizne politike nema smisla jer će "ovo pitanje uskoro biti u nadležnosti Brisela, tako da neće biti ni pitanje entiteta ni BiH".

Predstavnički dom podržao je u prvom čitanju Prijedlog zakona o upotrebi znakovnog jezika predlagača Beriza Belkića, Milorada Živkovića i Nike Lozančića.

Zakon će, između ostalog, urediti obim i način ostvarivanja prava na tumača znakovnog jezika, a u cilju ravnopravnog uključivanja gluhih i nagluhih u radnu i životnu sredinu.

Usvojen je i Izvještaj o provođenju zakona u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH, Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH i o radu Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH kao i Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH.

Predstavnički dom usvojio je Strategiju prevencije i borbe protiv nasilja u porodici u BiH za period 2009.-2011. kao i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o Prijedlogu revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Data je saglasnost za ratificiranje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Albanije o readmisiji osoba koje ilegalno borave na području ovih država kao i ratificiranje prvog amandmana na Kreditni sporazum potpisan 25. jula 2005. između BiH i Španije o finansiranju sistema vodosnabdijevanja u Općini Olovo.

Poslanici su dali saglasnost i za ratifikaciju Protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave Crne Gore o provođenju zajedničkih patrola uz zajedničku državnu granicu.

Naredna sjednica Predstavničkog doma bit će održana, po najavama, naredne sedmice kada će biti upriličeno obraćanje potpredsjednika SAD-a Josepha Bydena.