BiH
0

Prijedlog zakona o javnom gradskom prijevozu na Skupštini KS

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo razmatrat će danas Prijedlog zakona o javnom prijevozu putnika u Kantonu Sarajevo koji tretira način organizacije javnog prijevoza, metodologiju izbora operatora te uvjete koje mora ispunjavati operator.

Ovaj zakon također će urediti pravila za potrebnu infrastrukturu, obaveze korisnika prijevoza, ovlaštenja, nadzor te kaznene odredbe.

Uz zakon, koji je Vlada KS-a uputila u skupštinsku proceduru, Vlada je donijela i zaključak prema kojem se, nakon usvajanja ovog zakona utvrđuje obaveza usklađivanja ostale zakonske legislative vezane za ovu oblast, sa spomenutim Zakonom.

Podsjećanja radi, Nacrt ovog zakona Skupština je utvrdila prošle godine, a tada je iz Ministarstva saobraćaja KS rečeno da je zakonom predviđen i jedinstveni tarifni sistem, tako da će putnik moći koristiti jednu kartu na svim linijama i svim vrstama prijevoza neovisno o prijevozniku koji obavlja prijevoz.

Zakonom je definirano i davanje ovlaštenja revizorima kojima se pruža mogućnost da, ukoliko u vozilu zateknu putnika bez karte ili putnika s neispravnom kartom, poduzmu određene zakonske mjere izdavanjem opomene i prekšajnog naloga.

Na dnevnom redu današnje sjednice je i Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo, a izmjena predviđa da se zastupnička pitanja dostavljaju Skupštini u elektronskoj formi.

Zastupnici bi danas trebali razmatrati i prijedloge odluka o davanju saglasnosti na statut pet ustanova iz oblasti zdravstva te izvještaj o utrošku sredstava tekuće rezerve budžeta Kantona Sarajevo.

Budući da zastupnici na prethodnoj sjednici nisu razmatrali Prijedlog Akcionog plana za prevenciju maloljetničkog prijestupništva i rad s maloljetnicima u sukobu sa zakonom 2013.- 2015., o ovoj tački dnevnog reda izjašnjavat će se prije početka današnje sjednice.