Predstavnički dom PS BiH
0

Prijedlog zakona o duhanu koji štiti domaću proizvodnju

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici obavio raspravu o Prijedlogu zakona o duhanu BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Prijedlogom ovog zakona uspostavljaju se jedinstveni kriteriji za proizvodnju duhana. Uređuju se proizvodnja, otkup, obrada, prerada i promet sirovog duhana u listu te proizvodnja i promet duhanskih proizvoda.

Donošenjem zakona o duhanu unaprijedit će se povezanost primarnih proizvođača duhana i duhanske industrije u BiH. Prijedlogom zakona omogućava se uspostavljanje jedinstvenog ekonomskog prostora i bolja zaštita domaće proizvodnje te usvajaju međunarodni standardi i norme u ovoj oblasti.

Predstavnički dom obavio je danas raspravu i o Izvještajima Ureda za reviziju BiH o reviziji finansijskog poslovanja institucija BiH u prošloj godini.

Revidaran je rad 59 institucija BiH, od kojih su 24 dobile pozitivno mišljenje Ureda za reviziju, četiri ‘pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje’, te 31 ‘mišljenje s rezervom’.

Revizorske izvještaje razmatrala je i Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma te predložila određene zaključke.

Večeras u 18.30 sati sjednica je prekinuta, a bit će nastavljena u srijedu 2. decembra.