Predstavnički dom PSBiH
0

Prijedlog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći podržan u prvom čitanju

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u prvom čitanju podržao Prijedlog okvirnog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Prijedlogom okvirnog zakona utvrđeno je formiranje Odbora za pravnu pomoć BiH koji će brojati devet članova. Članove Odbora, na prijedlog Vijeća ministara BiH, imenovat će Parlamentarna skupština BiH.

Prema prijedlogu okvirnog zakona besplatna pravna pomoć bit će pružana korisnicima u upravnom postupku i sporu, prekršajnom postupku, parničnom i vanparničnom postupku, izvršnom postupku i krivičnom postupku u dijelu kojim se pravo na odbranu osigurava postavljanjem branioca zbog slabog imovinskog stanja osumnjičenog ili optuženog, kao i u slučajevima zastupanja oštećenog u krivičnom postupku.

U prvom čitanju je podržan i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o upravnim sporovima BiH.

Poslanici nisu u prvom čitanju podržali Prijedlog zakona o volontiranju, kao ni Prijedlog zakona o ostvarivanju saradnje BiH sa iseljeništvom, koji su predložili Lejla Klokić, Sadik Bahtić, Husein Nanić i Remzija Kadrić.

Nakon što Kolegij doma nije postigao saglasnost, u drugom čitanju nisu prihvaćeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u BiH kao ni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, koji je predložio Klub poslanika SDP-a BiH.

Nije prihvaćen ni Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Lazar Prodanović.

Dom je odobrio produženje roka do 26. jula za dostavljanje mišljenja Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku o Prijedlogu zakona o zabrani nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju, čiji su predlagači poslanici Kluba SNSD-a.

Posanici su usvojili Izvještaj o radu Komisije za koncesije BiH za 2009. godinu te primili k znanju Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2009., uz preporuke za efikasniji rad VSTV-a BiH u narednom periodu. Predstavnički dom je imenovao Antu Matića za člana Komisije za koncesije BiH iz Federacije BiH, a u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije iz akademske zajednice je imenovan Mirsad Abazović, a iz nevladinog sektora Milorad Vulić.

Poslanici nisu podržali rezolucija o osudi masovnog kršenja ljudskih prava civilnog stanovništva u Cazinskoj krajini 1950. godine i zločina počinjenih od strane nadležnih vlasti Jugoslavije/ FNRJ, čiji je podnosilac poslanik Husein Nanić.
Usvojena je inicijativa poslanika Mirka Okolića za razmatranje na sjednici Doma tačke dnevnog reda „Informacija o sklopljenim ugovorima o djelu ili radu u svim ministarstvima, direkcijama, agencijama i ostalim upravnim organizacijama BiH od 1. 1. 2007 do 12. 5. 2010. godine“.