Predstavnički dom PS BiH
0

Prijedlog Zakon o ličnoj karti nije dobio podršku

FENA
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana Bosne i Hercegovine nije dobio pozitivno mišljenje na današnjoj sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajući Komisije Šefik Džaferović je nakon sjednice kazao novinarima da su poslanici iz RS-a glasali protiv tog zakona, nakon što njihovi amandmani nisu usvojeni.

„Vidjet ćemo kakvu će odluku o tome donijeti Predstavnički dom“, kazao je Džaferović, ističući da će ta komisija poslati negativan izvještaj Domu.

Član komisije Lazar Prodanović, čiji amandman nije prihvaćen, najavio je da će ga obnoviti u plenarnoj fazi na sjednici Predstavničkog doma te da će istovremeno delegati iz SNSD-a u Domu naroda, u amandmanskoj fazi, predložiti identičan amandman.

Novinarima je kazao da, ukoliko ovaj amandman ne bude dobio podršku, neće proći ni zakon.

„Mi samo želimo da se poštuje Ustav BiH i ravanopravnost jezika i pisma u BiH. Ne vidim da je to bilo kakav akt protiv ovog zakon, to je minimum što svaki građanin BiH zaslužuje.

Svaki građanin ima pravo na ličnu kartu u kojoj će pored prebivališta pisati kanton, entitet ili Distrikt Brčko i u svakoj ličnoj karti će moći da piše da pored državljanstva BiH, koje nije sporno, postoji i državljanstvo entiteta, te da lični podaci svakog građanina BiH mogu biti pisani latinicom i/ili ćirilicom“, pojasnio je Prodanović suštinu svog amandmana. Predložene izmjene i dopune Zakona o ličnoj karti državljana BiH predviđaju da se u novu ličnu kartu ugrađuju biometrijski podaci, isti oni koji su ugrađeni u putne isprave, a novina bi bila i uvođenje elektronskog potpisa, o čijem će bi se stavljanju na ličnu kartu građani dobrovoljno izjašnjavali.

Prijedlog zakona o sistemu državne pomoći u BiH skinut je s dnevnog reda današnje sjednice Komisije na zahtjev poslanika iz RS-a.

„Skinuli smo ovaj zakon do iduće sjednice Ustavnopravne komisije jer je bilo očigledno da danas, da je bilo glasanje, ne bi bio podržan njegov ustavni osnov. Onda smo iz praktičnih razloga, da ne bismo zakon vraćali u proceduru, odlučili da to skinemo s dnevnog reda i da to bude na narednoj sjednici“, kazao je Džaferović novinarima.

Član Komisije Lazar Prodanović je kazao da je dobro da je ova tačka skinuta s dnevnog reda današnje sjednice, izražavajući nadu da će biti usaglašena i preostala sporna pitanja.

„Ovo je interes BiH da ispunimo obaveze iz SSP-a, dakle jedna od triju ključnih obaveza i da stvorimo ambijent da bi BiH aplicirala za kandidaturu za članstvo u EU“, kazao je Prodanović.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici utvrdila ustavni osnov za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Usvojen je Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Herecgovine.