Tužiteljstvo BiH
0

Prijedlog za pritvor osumnjičenih za zločin na Korićanskim stijenama

FENA
Tužiteljstvo BiH uputilo je danas Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora Miloradu Škrbiću (1960.), Miloradu Radakoviću (1962.), Gordanu Đuriću (1968.) i Ljubiši Četiću (1969.), osumnjičenima za zločin protiv čovječnosti na lokalitetu Korićanskih stijena u augustu 1992., potvrdio je Feni Boris Grubešić, glasnogovornik državnog tužiteljstva.

Razlozi za upućivanje ovog prijedloga utemeljeni su na bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na potencijalne svjedoke te da bi time bila ugrožena sigunost građana, odnosno zbog opasnosti od njihovog bijega.

Škrbić, Radaković, Đurić i Četić lišeni su slobode zbog postojanja osnovane sumnje da su 21. augusta 1992. na području planine Vlašić, na lokalitetu zvanom Korićanske stijene, zajedno s drugim pripadnicima Interventnog voda policije i policije SJB Prijedor počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. KZBiH.

Na lokalitetu Korićanske stijene 21. augusta 1992. strijeljano je više od 200 osoba koje su izdvojene iz autobusa kojima je stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u pratnji policije SJB Prijedor, Interventnog voda i VRS-a transportovano iz Prijedora i logora na teritoriji općine Prijedor prema Travniku.

Osumnjičene su u utorak po nalogu Tužiteljstva BiH uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji s policijskim djelatnicima Regionalnog ureda Banja Luka i MUP-a RS-a.

Sud BiH bi se o prijedlogu za određivanje pritvora trebao očitovati u zakonskom roku (u roku od 24 sata).