BiH
0

Prijedlog za pritvor 12 osoba uhapšenih u akciji "Šetač II"

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za dvanaest osumnjičenih osoba i mjere zabrane za jednu osobu, za koje postoji osnovana sumnja da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prijedlog za određivanje pritvora u trajanju od mjesec dana osumnjičenima:

  1. Svetozaru Perućici (1981.) iz Bileće, ranije osuđivanom, nalazi se u bjekstvu,
  2. Neđeljku Kuljiću (1981.) iz Bileće, ranije osuđivanom, nalazi se u bjekstvu,
  3. Govedarici Marku (1988.) iz Bileće, nalazi se u bjekstvu,
  4. Trifković Srećku (1985.) iz Pala, nalazi se u bjekstvu,
  5. Kuljić Saši (1986.) godine, iz Bileće, državljaninu BiH,
  6. Kuljić Milenku (1982.) iz Bileće, državljaninu BiH,
  7. Kuljić Siniši, (1984.) iz Bileće, državljaninu BiH,
  8. Govedarica Milošu (1987.) iz Bileće, državljaninu BiH,
  9. Vuku Vujoviću (1983.) iz Bileće, državljaninu BiH,
  10. Davoru Miličeviću (1972.) iz Čapljine, državljaninu BiH i Republike Hrvatske,
  11. Jozi Rašiću (1976.) iz Ljubuškog, državljaninu BiH i Republike Hrvatske,
  1. Zoranu Banduru (1963.) iz Ljubuškog, državljaninu BiH i R Hrvatske, i
  2. Marku Dunđeru, (1986.) iz Bileće, državljaninu BiH.

Osumnjičene osobe su u jutarnjim satima 11. 06. 2014. godine slobode lišili ovlašteni policijski službenici, u okviru združene akcije kodnog naziva "Šetač II". Oni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su kao pripadnici organizovane grupe ljudi učestvovali u neovlaštenoj međunarodnoj trgovini veće količine opojne droge cannabis sativa, poznatije pod imenom marihuana-skank, sa područja Crne Gore na područje Bosne i Hercegovine, a potom navedenu drogu prodavali kupcima sa područja R Hrvatske i BiH.

Mjera pritvora za osumnjičene je, između ostalog, predložena zbog postojanja opasnosti od bjekstva, zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje krivičnog postupka protiv njih, uništili ili sakrili dokaze i tragove važne za krivični postupak, te izvršili uticaj na svjedoke i saučesnike, ali i zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli ponovo izvršiti neko od krivičnih djela koja im se stavljaju na teret.

U pogledu osumnjičenog Dunđer Marka, postupajući tužilac je predložio određivanje mjera zabrane iz člana 126. i 126a. ZKP-a BiH, odnosno predložene su mjere zabrane: napuštanja boravišta, zabrana napuštanja Bosne i Hercegovine, te zabrana korištenja lične karte za prelazak državne granice, kao i javljanje u nadležnu policijsku stanicu jednom sedmično.

Prijedlog za određivanje mjera pritvora i mjere zabrane upućen je Sudu BiH, a Tužilaštvo nastavlja istragu u ovom predmetu.