BiH
60

Prije otvorenja svake javne institucije razgovarati sa osobama s invaliditetom

FENA
(Foto: FENA)
Trodnevna konferencija o povećanju pristupačnosti muzeja i galerija osobama s invaliditetom u okviru projekta "Osobe s invaliditetom u muzejima" u organizaciji Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica i Balkanske mreže muzeja počela je danas u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Direktorica Muzeja Šejla Šehabović kazala je da su svi dužni poštovati ljudska prava, što uključuje i prava osoba s invaliditetom.

"To znači da bi pristup kulturi trebali imati svi građani. Ali to je samo 'mrtvo slovo na papiru', prvenstveno zbog malih ulaganja u kulturu i nedostatka ljudskih resursa", objasnila je.

Predstavnica Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica Aida Salketić istaka je da javne institucije trebaju osobama s invaliditetom osigurati pristup kulturnom naslijeđu.

"Prije otvorenja svake javne institucije treba se prvo razgovarati s osobama s invaliditetom, jer se često prave prilagodbe u muzejima i galerijama bez konsultacija ove ciljane populacije, nakon čega se dešavaju propusti", objasnila je.

Također je dodala da je prvenstveno potrebno osigurati fizičku pristupačnost, što je ujedno i najskuplje.

Direktorica Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH Stefanie Altman-Winans kazala je da i Ambasada podržava ovaj projekt, jer je vrlo važno da svi imaju pristup kulturi i javnim institucijama.

Cilj radionice je da se ojačaju veze između muzeja i udruženja osoba s invaliditetom da bi se stvorila osnova za kvalitetniju saradnju u budućnosti.

Radionice se sastoje iz praktičnog i teorijskog dijela u okviru koje se učesnici upoznaju o mehanizmima produkcije i upotrebe taktilnih slika u muzejima i galerijama.

Radionice su do sada realizirane i u Mostaru, Zenici, Banjoj Luci i Tuzli.