Istražitelji tragaju za motivom
5

Prije krvavog pohoda Lanza je uništio memoriju svog kompjutera

Klix.ba
Adam Lanza
Adam Lanza
Prije polaska u ubilački pohod prošle sedmice, Adam Lanza je navodno obrisao svoju digitalnu historiju, razbio je dijelove svog kompjutera na kojem su bili pohranjeni podaci.

Na taj način je vjerovatno uništio vrijedne podatke koji bi istražiteljima pomogli da otkriju motive zbog kojih je ubio majku, 20 učenika i šest odraslih osoba u školi Sandy Hook u Connecticutu.

"Vaša internet historija može mnogo toga reći o vama", kaže Monique Ferraro, stručnjak za digitalnu forenziku.

"Čak i bez hard diska, ako je osoba bila na internetu, a većina ljudi jesu, istražitelji će biti u mogućnosti otkriti dosta toga što ste radili", dodaje Ferraro.

Kako piše Associated Press, Lanza je navodno bio veoma vješt s kompjuterima. Ono što je sada poznato je da je igrao igricu "Call of Duty" te da nije imao Facebook i Twitter profil.

Kroll Ontrack, koji se specijalizirao za "oporavak" podataka u ovakvim situacijama, kaže da će se neke informacije sa Lanzinog uništenog kompjutera možda ipak moći izvući, odnosno da sve zavisi od stepena oštećenosti. Njemu je to polazilo za rukom i kada su u pitanju hard diskovi oštećeni u poplavama, požarima... No, šanse su ipak veoma male, pa će istražitelji na drugi način morati provjeriti njegove online aktivnosti i pokušati saznati motiv za ubistva koja je počinio.

Ono što će vjerovatno uraditi, ako je Lanza koristio Gmail, a pretpostavlja se da jeste, tražit će putem sudskog naloga od Googlea da provjere njegovu elektronsku poštu.