Sastanak Tihić - Dodik
0

"Prije ili kasnije možemo postići dogovor"

FENA
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv)
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv)
Lideri Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Sulejman Tihić i Milorad Dodik zaključili su danas u Banjoj Luci da treba formirati timove stranaka koji će pokušati usaglasiti određena pitanja koja bi mogla biti predmetom budućeg međustranačkog dogovora o formiranju parlamentrane većine.

To su pitanja koja je neophodno prioritetno riješiti na nivou BiH, a kroz budući rad, naglasio je taj međustranački sporazum, uključila bi se i ona oko kojih se sada ne može postići dogovor, bar ne u nekom bližem vremenu.

  • Otvorili smo po 15 pitanja, a po mnogima imamo dosta dodirnih tačaka o kojima možemo prije ili kasnije postići dogovor - rekao je Tihić, ističući da ima spremnosti i namjere da se radi na njihovom rješavanju.

Tihić je ponovio da su zabrinuti zbog sporosti u implemetaciji izbornih rezultata, a učinit će sve da te procese ubrazaju.

  • Postoje određeni problemi, državna vlast se neće moći formirati dok se završi procesi u FBiH, a u RS bi to mogli biti prije“, rekao je predsjednik SDA na pres-konferenciji.

Lider SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da imaju usaglašen pristup da pokušaju dati odgovore na otvorena pitanja, kako je bi to bila osnova za moguće formiranje vlasti na nivou BiH.

Očekuju da do toga što prije dođe, a SNSD je spreman, kaže, dati svoj doprinos, zajedno sa SDS-om, s kojim ima potpisan sporazum.

Razgovarano je o svim otvorenim pitanjima, državnoj imovini, Brčko Distriku, te drugim. Dodik je podsjetio da su SDA, HDZ i SNSD odlučujeće doprinijeli ispunjavanju uvjeta za viznu liberalizaciju BiH.

To ne bi bilo moguće, istaknuo je, da nije bilo saradnje i usaglašavanja stavova, a to može biti dobra osnova i u narednom periodu.