Rođendan i jubilej
0

Prije 45 godina počelo emitovanje programa Radija Banja Luka

Piše: D. T.
Kao regionalna radiostanica Bosanske Krajine, nekadašnji Radio Banja Luka, a danas Radio RS, prije tačno 45 godina počeo je emitovanje programa.

Na putu koji traje već četiri i po decenije mnogi novinari, urednici, spikeri, muzički urednici, tonski realizatori, lektori... ostavili su traga nesebično se dajući svojoj profesiji.

Slavljenici navode da se i danas sa posebnim pijetetom sjećaju onih koji su bili prvi te tog 2. februara davne 1967. godine počeli priču koja još uvijek traje.

Prvi direktor i glavni i odgovorni urednik tadašnjeg Radija Banja Luka bio je Đorđe Čiča, prvi spikeri bili su Zrinka Tuzlak-Jovanović i Dušan Oljača, a autor prve vijesti i priloga u Dnevniku bio je Milan Stanivuković.

Oni nešto stariji prisjećaju se kako je prvi stalno zaposleni novinar na Radiju bio Obren Pejović, a prvi Dnevnik je uredio Drago Perić.

Banjalučani se još sjećaju oktobra 1969. godine, kada je Radio Banja Luka, nakon katastrofalnog zemljotresa koji je zadesio grad na Vrbasu, svoj program emitovao iz improvizovane prikolice, odakle su građanima slate hiljade poruka i obavještenja.

Mrežom informativno-tehničkih centara u Istočnom Sarajevu, Trebinju, Bijeljini i Prijedoru, dopisništvima u Brčkom i Beogradu te dopisničkom mrežom u više gradova Radio RS danas svakodnevno izvješatava o svim važnijim događajima u BiH i regionu.