BiH
5

Prije 26. aprila pronaći rješenje za naplatu RTV takse

FENA
Prva dozvola Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Javnom RTV servisu, koja propisuje da će uime RTV servisa taksu ubirati telekom operateri u BiH, ističe 26. aprila, što bi ozbiljno moglo ugroziti održivost RTV sistema u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Šefik Džaferović na ovosedmičnoj sjednici Doma postavio je pitanje šta Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH planira učiniti da se to ne bi dogodilo.

Kako je Džaferović pojasnio u izjavi za Fenu postoje dva načina za rješenje tog pitanja od kojih je jedan da Odbor RTV sistema usaglasi i utvrdi novi način naplate RTV takse, inače prestaju važiti ovi ugovori, a drugi je da se u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog zakona kojim bi se ovaj rok pomjerio za nekoliko mjeseci dok se to pitanje ne riješi.

"Ukoliko Odbor ne utvrdi novi sistem naplate RTV takse ili se rok ne produži, s 26. aprilom prestaje naplata RTV takse, a što bi bilo pogubno i vodilo bi u propast kompletan javni RTV sistem BiH i sve servise koji djeluju u okviru tog sistema", stava je Džaferović.

Ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Damir Hadžić je kazao da izvještaji Javnog RTV sistema pokazuju da nivo naplate RTV takse nikada nije bio niži kao u posljednjoj godini, što u dobroj mjeri dovodi u pitanje opstanak Javnog RTV sistema.

On je pojasnio da je normativna regulativa u ovoj oblasti veoma složena i precizira šta je čija nadležnost. Parlament BiH je zadužen za BHRT, dok su entiteti nadležni za RTVFBiH i RTRS.

"Bilo je mnogo onih koji su prema ovom pitanju imali prilično negativan odnos, a dio su političkog ambijenta u BiH dok je bilo i onih u ranijim sazivima parlamenta koji su pozivali na neplaćanje RTV takse što je u dobroj mjeri poljuljalo ugled Javnog RTV servisa", kazao je Hadžić.

Ministar Hadžić je u odgovoru na pitanje Džaferovića pojasnio da Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH i parlamentarna nadležna komisija može pokušati u najkraćem periodu predložiti zakonsko rješenje, ukoliko za to bude postojao politički konsenzus novog saziva Parlamentarne skupštine BiH.

Naime, javni servisi u prošloj godini ostali su bez 2,9 miliona KM zbog neefikasnog načina prikupljanja RTV takse, a postoji i prijedlog da se taksa počne prikupljati putem računa za električnu energiju.