BiH
113

Prije 21 godinu su odbranjeni dostajanstvo, multietničnost i sloboda Tuzle

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U Tuzli je danas nizom aktivnosti obilježen 4. april, dan kada je prije 21 godinu Skupština Opštine Tuzla na trećoj hitnoj sjednici donijela odluku o organizovanom pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Delegacija Općine Tuzla, predvođena načelnikom Jasminom Imamovićem, položila je vijenac na zgradu nekadašnjeg Radničkog univerziteta, a cvijeće je položeno na spomen-obilježjima antifašističkih boraca 1941.-1945. i antifašističkih boraca 1992.-1995., spomeniku zlatnim ljiljanima i civilnim žrtvama rata na Slanoj Banji.

U kinu Kaleidoskop održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj je o datumu od posebnog značaja za noviju historiju Tuzle govorio predsjedavajući Jozo Nišandžić.

"Četvrti april je upečatljiv datum u historiji Tuzle. Tog dana je odlučeno da građani svih nacionalnosti stanu u odbranu Bosne i Hercegovine od srbočetničkog agresora. U toj borbi smo sačuvali dostojanstvo, humanost, multietičnost, slobodu i antifašističku tradiciju ovog grada. Nažalost, u toj borbi svoj život su dali sinovi i kćeri koji su obukli uniforme Armije R BiH, HVO-a i policije", podsjetio je Jozo Nišandžić.

Klub Patriotske lige općine Tuzla je također obilježio značajan datum za sjeveroistočnu Bosnu. U mjesnim zajednicama je odata počast šehidima i palim borcima, a položeno je i cvijeće na spomen-obilježja. Istaknut je blistavi borbeni put Specijalne jedinice Patriotske lige Tuzla, koja je bila angažovana na mnogim ratištima u BiH i čija su 22 pripadnika poginula dok je 31 teže ranjen.