Kulturocid na kraju 20. stoljeća
0

FOTO / Prije 19 godina spaljena je sarajevska Vijećnica

Sarajevo-x.com
Na devetnaestu godišnjicu razaranja Vijećnice, zaposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine okupili su se ispred zgrade Vijećnice kako bi obilježili dan kada je u plamenu velikim dijelom uništen fond NUBBiH, što predstavlja simbol kulturocida na kraju 20. stoljeća, i odali počast kolegama stradalim u ratu.

U noći između 25. i 26. augusta 1992. godine gorjelo je dokumentaciono naslijeđe Bosne i Hercegovine, a slike stravičnog prizora obišle su cijeli svijet. Svi koji su koristili fondove NUBBiH, susretali se i družili u njenom domu, kao i svi oni koji su surađivali sa NUBBiH sa sjetom se sjećaju tih dana i vjeruju u budućnost obnove institucije od značaja za državu Bosnu i Hercegovinu.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH – Vijećnica je čuvar kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine i nekima trn u oku kada je u pitanju kontinuitet državnosti i državotvornosti Bosne i Hercegovine. Njezino blago su pisani dokumenti hiljadugodišnje historije države na uzburkanom Balkanu.

Početak rata, 1992. godinu, NUBBiH je dočekala u Vijećnici, s fondom od oko tri miliona raznih dokumenata. U samo jednoj noći vatra je u prah pretvorila oko 90 posto knjižnog fonda koji je Biblioteka sakupljala, stručno obrađivala, čuvala i davala na korištenje skoro pola stoljeća.

S ponosom ističemo da su od plamena sačuvane Specijalne zbirke koje sadrže više od 6000 rijetkih i starih knjiga, rukopise, razglednice, geografske karte, umjetničke grafike, arhive znamenitih ličnosti (kao što su Silvije Strahimir Kranjčević, dr. Jovan Kršić, Mehmed-beg Kapetanovića), dokumente Poljičke republike pisane bosančicom iz srednjeg vijeka, kao i druge značajne službene dokumente iz raznih perioda razvoja države Bosne i Hercegovine.

NUBBiH je 1992. godine našla utočište u prostorijama BKC-a (Templ), a 1993. dijelom je premještena u prostorije redakcije "Odjeka" u zgradi tadašnjeg Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, a 1998. godine premještena je u privremeni smještaj u bivšu kasarnu "Maršal Tito", u Kampus Univerziteta u Sarajevu.

NUBBiH uspješno vrši rekonstrukciju fonda i proširuje ga novim izdanjima, obnovila je sve svoje funkcije i proširila ih novim funkcijama državne biblioteke.

Danas je NUBBiH članica najvažnijih međunarodnih bibliotečkih organizacija i asocijacija (CENL, IFLA, TEL, FUMAGABA, ISSN, ISBN, ISMN i dr.) i čvorište Virtualne biblioteke Bosne i Hercegovine, čuvar, baštinik i promotor kulturno-historijskog naslijeđa BiH.

Bez obzira na sve, neshvatljivo je da NUBBiH još uvijek nema podršku nadležnih institucija, pogotovo onih na državnom nivou, jer, kako kaže Ivo Andrić, "biblioteka je nasušna potreba" , a nacionalna – državna biblioteka simbol je i obilježje državnosti.

"Koliko danas saosjećaju sa nama nadležne institucije najbolje govori činjenica da među nama nema onih koji bi trebali da brinu o kontinuitetu ove institucije od značaja za Bosnu i Hercegovinu, kao i drugih institucija kulture od značaja za BiH, a koje se nalaze u izuzetno teškom položaju i funkcionišu sa zadnjim naporima na granici izdržljivosti.

Sa nama danas saosjećaju bibliotekari iz cijelog svijeta, pružaju nam podršku i vjeruju da ćemo uskoro jednu od narednih međunarodnih bibliotečkih konferencija održati u našem domu – obnovljenoj Vijećnici, a čekajući to, s ponosom ističemo da će se u privremenim neadekvatnim prostorijama NUB BiH u Kampusu Univerziteta u Sarajevu u oktobru 2011. godine održati skup direktora ISSN (International Standard Serial Number) centara iz čitavog svijeta, a kojem će domaćin biti NUB BiH", saopćeno je iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine .

Kolektiv NUBBiH danas je posjetio vječno počivalište kolega poginulih u ratu i položio cvijeće u znak sjećanja na njihov život, djelo i doprinos izgradnji NUBBiH.