Ko će biti novi predsjednik Suda BiH?
0

Prijavljeni Kreso, Lukes, Tankić, Šeleda, Jukić i Miletić

SRNA
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH trebalo bi da na dvodnevnoj sjednici, koja počinje danas, imenuje predsjednika Suda BiH, saznaje Srna u ovoj instituciji.

Na konkurs za ovu poziciju prijavilo se šest kandidata i svi su aktuelne sudije Suda BiH, Meddžida Kreso, Tihomir Lukes, Izo Tankić, Nenad Šeleda, Davorin Jukić i Azra Miletić.

Nakon što je predsjednici Suda BiH Meddžidi Kreso 8. oktobra istekao mandat, VSTV je raspisao konkurs za izbor na ovu poziciju.

Iako je Kreso na funkciji predsjednice Suda BiH bila od 2004. godine, nema prepreka da ponovo bude izabrana na ovu poziciju.

Zakonom nije propisano koje nacionalnosti mora biti budući čelnik najviše pravosudne institucije na državnom nivou, kao ni rok u kojem se mora imenovati novi predsjednik Suda BiH.

Izbor predsjednika Suda BiH, nije obavljen 15. decembra, kako je bilo planirano, jer VSTV nije dobio konkretan prijedlog Podvijeća za imenovanje novog predsjednika.

Predsjednik VSTV-a Milorad Novković izjavio je ranije da, ako predsjednik Suda BiH ne bude izabran na narednoj sjednici, postoji mogućnost da svaki član Vijeća predloži nekog od kandidata koji ispunjava uslove i koji se javio na konkurs. Ako niko ne dobije većinu, dakle devet glasova od ukupno 16 članova, ne postoji nikakva druga mogućnost nego da bude raspisan novi konkurs.
Novković je naglasio da će kao predsjednik VSTV-a lično insistirati da na narednoj sjednici bude izabran predsjednik Suda. 

Predsjednik VSTV-a je objasnio da, ako dva kandidata budu imala jednak broj glasova, prema zakonu on ima takozvani zlatni glas koji može odlučiti ko će biti predsjednik Suda.