Alternativni klub Trebinje
0

Prijave protiv Kusturice, Dodika, vladike Grigorija, Ćuka...

Anadolija
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Alternativni klub Trebinje dostavit će 3. jula Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivične prijave protiv visokih političkih dužnosnika i vjerskih dostojanstvenika iz Republike Srpske i Srbije zbog, kako tvrde, realizacije projekta Andrićgrad u Višegradu iza kojeg stoji reditelj Emir Kusturica, te rušenja austrougarske kule Petrinja u Trebinju za potrebe izgradnje spornog objekta.

Predsjednik Alternativnog kluba Trebinje Blažo Stevović potvrdio je za agenciju Anadolija (AA) da će prijave u slučaju "Andrićgrad" biti podnesene protiv reditelja Emira Kusturice, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, vladike zahumsko-hercegovačkog Grigorija, načelnika Trebinja Dobroslava Ćuka i drugih osoba.

Također, Stevović je za AA potvrdio da će prijave biti podnesene i protiv nekih bivših i sadašnjih visokih zvaničnika iz Srbije. Spominju se imena bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića i bivšeg srbijanskog premijera Vojislava Koštunice. Stevović, za sada, o tome ne želi govoriti. Naglašava tek da se radi o osobama s visokih funkcija.

"Prikupljeno je obilje dokumentacije. U slučaju Dodika, vladike Grigorija i Ćuka već postoji mnogo dokaza da su povezani s Andrićgradom. Također, vjerujemo da ćemo dokazati i umiješanost Srbije, jer je novac za Andrićgrad različitim metodama stizao iz te države. Projekt Andrićgrada treba obustaviti dok se ne završe istražne radnje", izjavio je za AA Blažo Stevović.

Stevović je dodao da će prijave ići u dva plana.

"U priči o Andrićgradu ima, dakle, elemenata koji ugrožavaju jedan konstitutivni narod, konkretno Bošnjake, koji se, očito, trebaju izbrisati iz povijesti BiH. Druga tačka prijave je organizirani kriminal. Postoje dokazi o zloupotrebi budžetskih sredstava Republike Srpske i Srbije u ovom slučaju. Samo iz "Hidroelektrane na Trebišnjici" je prije nekoliko dana po nepoznatom osnovu izvučeno je 400 hiljada maraka za Andrićgrad. Imamo dokaze za to i dostavit ćemo ih Tužilaštvu BiH", napominje Stevović.

On očekuje da na osnovu krivične prijave Alternativnog kluba Trebinje, a koju će sastaviti njihov advokatski tim, bude otvorena istraga Državnog tužilaštva u slučaju "Andrićgrad".

"Smatramo da ima dosta materijala za Državno tužilaštvo. Ovdje su učinjene razne zloupotrebe. U pitanju je obiman materijal. A na tužilaštvima Srbije i BiH je da se dogovore kako će procesuirati osobe iz Srbije", ističe Stevović.

Nadalje, Stevović kaže da se Alternativni klub Trebinje na podnošenje prijave Tužilaštvu BiH odlučio nakon što Centar javne bezbjednosti (CJB) i Okružno tužilaštvo Trebinje nisu učinili ništa da procesuiraju odgovorne za rušenje kule Petrinja i otimačinu kamena s nje.

"Pored toga što je Republika Srpska, po svim pravnim standardima, genocidna tvorevina, policija i tužilaštvo su u najnovijem slučaju dokazali da je RS i zločinačko udruženje. Također, ovim je dokazano da je RS diktatorska i bespravna tvorevina. Vidite, trebinjska policija nije dostavila ni najobičniji izvještaj šta se desilo kod kule Petrinja, iako je tamo bila prisutna kada su se građani pobunili. Ispada da su tamo samo štitili radnike iz Višegrada, koji su htjeli krasti kamen. Dakle, Okružnom tužilaštvu Trebinje ništa nije dostavljeno, a Okružno tužilaštvo nije djelovalo po službenoj dužnosti. Ovo je prilika da se dokaže Okružno tužilaštvo i CJB nisu u služi naroda već Milorada Dodika", konstatirao je Stevović.

Da je to tako, nastavlja Stevović, potvrđuje i činjenica da Kusturica nije tražio dozvoli za uklanjanje kamena sa kule Petrinja od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, jer je bio siguran da ju neće dobiti. No, proteklog vikenda je otišao do Milorada Dodika i od njega dobio je dokument Ministarstva prosvjete i kulture RS da kula Petrinja nije "nikakav spomenik". Andrićgrad se gradi na ušću Bijelog Rzava u Drinu, u neposrednoj blizini čuvenog mosta Mehmet-paše Sokolovića, koji se nalazi na listi svjetske kulturno-historijske baštine UNESCO-a. Kusturicin projekt započet je, simbolično, na Vidovdan 2011. godine, odnosno na godišnjicu Kosovske bitke Srba i Turaka 1389. godine. Afera s kamenjem iz Trebinja eskalirala je kada su stanovnici hercegovačkog grada prije nekoliko dana automobilima blokirali put i spriječili odvoženje kamena sa trebinjskog spomenika-tvrđave u Višegrad. U junu prošle godine predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i kontraverzni režiser Emir Kusturica predstavili su u Beogradu projekt izgradnje Andrićgrada, odnosno Kamengrada u Višegradu, i istakli da će on «projektirati duh Republike Srpske, koji proističe iz Andrićeve literature, iako je ona nastala davno prije formiranja Rrepublike Srpske». Krajem aprila ove godine gradilište Andrićgrada je, zajedno sa Kusturicom i Dodikom, posjetio i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

Krajem ovog mjeseca, tačnije 28. juna, navršit će se tačno godinu dana otkako je Kusturica započeo s gradnjom Andrićgrada. Od tada pa do danas ovo gradilište je posjetio veliki broj zvaničnika Republike Srpske i Srbije. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će na Vidovdan ove godine (28. jun) biti proslavljen završetak zgrade lokalne uprave, pozorišta i Andrićevog instituta, koji se gradi sredstvima vlada RS i Srbije. On je tada, također, izjavio da će se općinska administracija istog dana preseliti u Andrićgrad, u nove uvjetne prostorije čiji će vlasnik i biti Općina Višegrad.