Federalna uprava policije
0

Prijave protiv 9 osoba zbog zloupotrebe položaja

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nakon provedene višemjesečne istrage, službenici Federalne uprave policije dostavili su Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo izvještaj o počinjenom kaznenom djelu protiv devet osoba, od kojih su četiri odgovorne osobe s Prirodno-matematičkog fakulteta Sarajevo i pet odgovornih osoba iz Instituta za genetičko inžinjerstvo i biotehnologiju Sarajevo.

Izvještaji su podneseni zbog postojanja osnova sumnje da su zloupotrebom položaja ili ovlaštenja pribavili sebi ili drugome korist u iznosu od gotovo 300.000 KM, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Prijavljeni su M. S. (1950.), M. A. (1954.), E. Z. (1945.), S. N. (1948.), D.Š. (1945.), B. A. (1941.), R. H. (1943.), A. S. (1940.) i S. Š. (1952.), svi iz Sarajeva.

Postoji osnova sumnje da su spomenute osobe počinile kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja KZFBiH ili kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, a u vezi s kaznenim djelom, te pomoć počinitelju poslije učinjenog kaznenog djela KZFBiH.

Tokom istrage policijski službenici dokumentirali su nekoliko aktivnosti za koje postoji osnov sumnje da su nezakonite.

Tako postoji osnov sumnje da je 2007. godine reklamni prostor na zgradi Prirodno-matematičkog fakulteta iznajmljen bez postojanja pismene saglasnosti Upravnog odbora i bez provođenja procedura Zakona o javnim nabavkama, čime je drugom pribavljena korist u iznosu većem od 150.000 KM.

Utvrđeno je i da je 2000. godine odgovorna osoba na PMF-u Sarajevo, iskorištavanjem svog položaja radi pribavljanja sebi koristi, bez odgovarajuće odluke Upravnog odbora, isplatila više od 50.000 KM na ime kupovine stana.

Također je utvrđeno da postoji osnov sumnje da je od 2001. do 2006. godine izvršena nezakonita isplata novčanih sredstava u iznosu višem od 80.000 KM na ime rješavanja stambenog pitanja odgovorne osobe u Institutu za genetičko inžinjerstvo i biotehnologiju Sarajevo, tako što su sredstva uplaćena PMF-u kao donacija, a zatim su proslijeđena prodavcu stana.

Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo prijavljene su osobe za koje se sumnja da su počinile navedene radnje, kao i osobe za koje se sumnja da su sudjelovale u prikrivanju nezakonitih radnji.

U toku su kriminalističko-operativne radnje na ovom predmetu, navodi se u saopćenju FUP-a.