"Kriminalna grupa"
0

Prijava protiv Tihića, Paravca i Čovića

FENA
U sklopu kampanje za sankcioniranje kriminaliziranih političara, BOSS je podnio nadležnom tužiteljstvu prijavu protiv Sulejmana Tihića, Borisava Paravca i Dragana Čovića.

Kako se navodi u priopćenju iz te stranke, prijava je podnesena jer nadležne institucije ne poduzimaju potrebne procesne radnje protiv spomenutih funkcionara unatoč dostupnim revizorskim izvješćima o njihovom nezakonitom djelovanju.

"Službeni nalazi ovlaštenih revizora financijskog poslovanja bh. Predsjedništva ukazuju na osnovanu sumnje da su Tihić, Paravac i Čović na funkciji članova Predsjedništva BiH djelovali kao organizirana kriminalna grupa i to izvršenjem kaznenih djela zlouporabe položaja ili ovlasti, prijevare u službi i nesavjesnog rada u službi.

Nalazi ovlaštenih revizora dokazuju da su prijavljeni odgovorni za proračunska prekoračenja, nenamjensko trošenje, nabavke bez raspisivanja natječaja, pravdanje fiktivnih računa, zapošljavanje službenika bez raspisivanja javnog natječaja i druge kriminalne radnje nastale posljedicom kršenja Zakona o javnim nabavkama i drugih propisa", navodi se u priopćenju.

U BOSS-u navode primjer kako je Sulejman Tihić, zaobilazeći propisanu zakonsku proceduru, uzeo iz državne kase 15.000 maraka kako bi u jednoj povlaštenoj sarajevskoj zlatari bez raspisanog natječaja kupovao skupocjeni nakit i druge predmete od zlata te da su fakture Tihićevih troškova prepravljane ručnim dopisivanjem uvećanih novčanih iznosa.

"Brojni su dokazi da su za vrijeme mandata prijavljenih u Predsjedništvu BiH suprotno zakonu nabavljani i službeni automobili i rezervni dijelovi, pravdani su računi za gorivo u količini koja ne može fizički stati u rezervoar, te je utvrđeno da je u isto vozilo sipana i nafta i benzin.

S obzirom da Tihić, Paravac i Čović nisu izvršili ni preporuke revizora da se financijske aktivnosti Predsjedništva BiH dovedu u propisane zakonske okvire, osnovano je sumnjati da su kaznena djela obavljali kao organizirana kriminalna grupa, što je prema članku 250. KZ BiH kažnjivo s minimalnom kaznom od tri godine zatvora", navodi se u priopćenju BOSS-a.