Ubistvo zbog kaputa
0

Prijatelji životinja "oderani" zbog krzna

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Udruženje Prijatelji životinja u BiH poziva građane da se pridruže protesnoj povorci i performansu protiv ubijanja životinja u svrhu proizvodnje krzna, koji će se održati u centru Sarajeva u subotu, 31.01.2009.

Kako bi ukazali javnosti na svu okrutnost krznarske industrije i besmisao ubijanja životinja u svrhu proizvodnje krznene odjeće zbog mode i glamura, te na posljedice po okolinu, članovi udruženja Prijatelji životinja u BiH će proći ulicama prikazujući video snimke životinja s farmi krzna i glasno upozoravajući na okrutnost industrije krzna. Nakon toga će razodjeveni aktivisti atraktivnim performansom prikazati oderane životinje zbog mode.

Protesna povorka će krenuti sa Trga Fra Grge Martića ispred Katedrale u 12 sati. Vrativši se na polazište, u 12:30 održat će se performans kojim će aktivisti Udruženja, ležeći bez odjeće i "oderani", skrenuti pozornost na neprihvatljivost ubijanja životinja zbog njihova krzna.

Industrija krzna ogroman je zagađivač okoliša, te je njegov uzgoj potpuno ekološki neprihvatljiv. Za proizvodnju krznenih kaputa od životinja potrebno je 60 puta više energije nego za proizvodnju umjetnoga krzna, a u procesu obrade i prerade krzna koriste se opasne kemikalije koje nepovratno zagađuju podzemne vode i ugrožavaju ljudsko zdravlje.

Krzneni kaput nije samo vrsta odjeće. Zbog svakog se ubije: do 15 pasa, do 20 dabrova, do 22 lisice, do 24 mačke, do 30 rakuna, do 34 nutrije, do 40 oposuma, do 200 činčila, do 240 hermelina, do 400 vjeverica...

Danas ne postoji niti jedno opravdanje zbog kojeg bi se životinje trebale ubijati zbog krzna. No, divlje životinje se i dalje istrebljuju u ove svrhe, sa tendencijom potpunog nestanka, dok životinje na farmama žive život u čekaonici smrti. I sve to usprkos činjenici da postoje usavršene metode izrade vlakana koji su replike prirodnih dlaka, od kojih se izrađuju kvalitetna vještačka krzna.

Odjećom koju nosimo definiramo sebe. Ne budimo neosjetljivi na patnje drugih bića, ne doprinosimo svjesno ubijanju, osiromašenju životinjskih vrsta i zagađenju okoline, poručuju iz ove organizacije.

Prijatelji životinja u BiH kao i mnogi građani osuđuju uzgoj životinja u svrhu proizvodnje krzna, svako promoviranje, prodaju i nošenje odjeće od životinjskoga krzna, a u cilju stvaranja etički osviještenog društva u kojem su građani svjesni da su lov, uzgoj i ubijanje životinje neizostavni dio krznene odjeće i da svako ubijanje životinja zbog mode i glamura treba osuditi.