Okupljanje u kafani Šetalište
0

Prijatelji noć posvetili velikanima Džamonji i Ibrišimoviću

Sarajevo-x.com
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Prijatelji i poštovaoci djela Darija Džamonje i Nedžada Ibrišimovića okupili su se večeras u kafani Šetalište u Sarajevu kako bi dvojici velikana odali su počast i prisjetili se vremena kada su Daco i Nedžad bili s njima.

Udruženje građana Šetalište pokrenulo je prije dvije godine inicijativu da se 1. oktobar posveti sjećanju na jednog od najznačajnijih pisaca Bosne i Hercegovine Darija Džamonju, koji je svojim djelima podigao spomenim gradu u kojem je rođen.

Darijeva ljubav prema BiH, prema Sarajevu bila je neizmjerna. Rodni grad napustio je ratne 1993. godine i otputovao u Ameriku. U svojim djelima opisivao je patnju, bol koji je trpio jer nije uz svoj grad i svoje drugove. Zato je napustio Ameriku, ostavio djecu, i vratio se u domovinu.

"Zovem se Dario Džamonja. Rodio sam se 1955. godine u Sarajevu. U Sarajevu sam i umro 1993. kada sam ga napustio. Godine 1998. sam opet umro kada sam napuštao Ameriku i svoju djecu. Sada opet pokušavam živjeti u Sarajevu od pisanja", napisao je Džamonja.

Treći put je umro u Sarajevu 15. oktobra 2001. godine.

Džamonja je bio kolumnista u časopisima Slobodna Bosna, Večernje novine, Naši dani, Oslobođenje, Komunist, Valter i Valter ekspres, te urednik u časopisu Lica. Dobitnik je brojnih nagrada, a za života je objavio Priče iz moje ulice, Zdravstvena knjižica, Drugo izdanje, Priručnik, Oni dani, Prljavi veš i Pisma iz ludnice.

Posthumno su objavljene knjige Ptica na žici i Priče.

Udruženje građana Šetalište ovu noć je posvetilo i velikanu Nedžadu Ibrišimoviću, koji je preminuo 15. septembra 2011. godine.

U kafani Šetalište večeras njihovi prijatelji su se okupili kako bi razgovarali o njima, njihovim djelima, i značajnom tragu koji su ostavili na bh. književnoj sceni.