Bernhard Russi
0

Prijatelj Sarajeva nakon 25 godina na Bjelašnici

Sarajevo-x.com
Bernhard Russi, olimpijski prvak u spustu na ZOI U Saporu (Japan) 1972. godine, posjetio je olimpijsku planinu Bjelašnicu nakon 25 godina. Po završetku posjete Bjelašnici susreo se sa gradonačelnikom Sarajeva Alijom Behmenom, dogradonačelnikom Nenadom Markovićem, direktorom “ZOI 84” Nedžadom Ajnadžićem, predsjednikom Ski saveza BiH Ramizom Mehmedagićem, te generalnim sekretarom Ski saveza BiH Zlatkom Hrnjićem.

Iako je njegova takmičarska karijera u skijanju okončana, Russi je još uvijek prisutan na najvažnijim skijaškim događanjima u svijetu. Trenutno je angažovan kao dizajner staza za spust za Zimske olimpijske igre.

Njegov profesionalni portfolio uključuje izradu dizajna za posljednje ZOI održane 2006. godine u Torinu u Italiji, te za utrku Svjetskog kupa održanu u francuskom Val d’lsére 2009.

S obzirom da će biti angažovan i za dizajn spusta za naredne ZOI, koje će biti održane 2010. godine u Vankuveru, očito je da Russi vrlo dobro poznaje šta njegovi nasljednici trebaju za vrhunsku izvedbu.

Prilikom susreta sa bh. zvaničnicima Russi je istakao: “Još prije 25 godina, radeći kao inspektor za skijaške staze tokom ZOI ’84, postao sam prijatelj Sarajeva. Danas sam imao priliku ponovo posjetiti ovu olimpijsku ljepoticu i primjetio sam da još uvijek njena prirodna ljepota nije upitna. Ostala je ista i u meni je ponovno probudila prijatna sjećanja i osjećaje. Razlog moje ponovne posjete Bjelašnici je želja za procjenom trenutnih potencijala ove planine kada je riječ o organizaciji bitnih skijaških utrka. Ono što u ovom trenutku mogu reći je da Bjelašnica nudi izuzetno povoljne uslove koji zadovoljavaju svjetske kriterije i adekvatna je za organizaciju takmičenja u tehničkim disciplinama (slalom i veleslalom). Nadam se da će BiH izgraditi kvalitetnu bazu, posebno kada su u pitanju skijaški potencijali i da će u budućnosti imati priliku organizovati značajne skijaške utrke."

Nakon jučerašnjeg obilaska, Russi će za nekoliko dana poslati stručnu ekspertizu staza na Bjelašnici.

Zahvaljujući se šampionu na njegovoj posjeti, gradonačelnik Behmen je prenio čvrstu podršku institucija grada Sarajeva u organizaciji budućih internacionalnih takmičenja u skijanju i izrazio uvjerenja da takve manifestacije najviše doprinose vraćanju pozitivnog imidža olimpijskog grada.

Ajnadžić se zahvalio Russiju na stručnoj ekspertizi i gradonačelniku Behmenu na podršci i najavio nove projekte na izgradnji skijaške infrastrukture na Bjelašnici. Također je najavio ponovni dolazak SKI Legends na Bjelašnicu u februaru 2010. godine.

Predsjednik ski saveza BiH je obećao da ce ski savez nastaviti ulagati u bh. talente ističući da već sad BiH ima šest takmičara koji će učestvovati na narednoj Olimpijadi

Bernhard Russi rođen je 20. avgusta 1948. godine u Švicarskoj. Svoju prvu medalju u spustu osvoji je u 21. godini, na Svjetskom prvenstvu 1970. godine, kada se našao ispred Austrijanca Karla Cordina i Austrijanca Malcolma Minea. Dvije godine kasnije, na Olimpijadi ’72. održanoj u Sapporu osvojio je zlatnu medalju u istoj disciplini. Na ZOI ‘76. održanim u Innsbrucku gotovo da je zadržao olimpijsku titulu u spustu, ali ipak se morao zadovoljiti srebrnom medaljom. Od ZOI ’88., Russi dizajnira olimpijske staze za spust.