BiH
0

Prihvatljivo rješenje statusa 171 radnika s kojim nije potpisan ugovor o radu

FENA
Kompanija Mittal Steel Zenica dostavila je jučer Sindikatu ovog preduzeća prijedlog konačnog Sporazuma o načinu rješavanja statusa 171 zaposlenika na privremenom prekidu rada s kojim kompanija u februaru prošle godine nije potpisala ugovor o radu.

Prema prijedlogu Sporazuma koji je potpisao M.K. Srinivasan, generalni direktor Mittal Steel Zenica, status čekanja posla 171 radnik imat će do 30. juna 2007.

«Društvo se obavezuje da će obučiti 78 zaposlenika i njima će se dodijeliti neophodni naziv radnog mjesta i radno mjesto kada Društvo krene u pripremu postrojenja za integralnu proizvodnju na dan ili prije 30.juna. Dodatnih maksimum 12 zaposlenika s PK spremom, iako nisu u potpunosti kvalifikovani, odredit će se za obuku u departmentu Koksara. Ovi dodatni zaposlenici smatraju se gestom dobre volje od kompanije», između ostalog kaže se u Sporazumu.

Ostatak od 81 radnika, prema prijedlogu Mittal Steel Zenica mora prihvatiti stimulativnu otpremninu najkasnije do 30. juna, a kompanija je spremna sa po 500 KM finansirati njihovu dodatnu obuku prikladnu za zaposlenje u drugoj kompaniji.

«Kako nam je ponedjeljak rok za potpisivanje Sporazuma u narednih dan – dva sazvat ću kolege i objasniti im situaciju. Mislimo da je prijedlog korektan i prihvatljiv i predstavlja maksimum u ovom trenutku. Spasili smo 90 radnika što je veliki uspjeh, a načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović obećao nam je pomoći u pronalasku posla za jedan dio radnika koji dobiju stimulativnu otpremninu», izjavila je za Fenu Indira Alispahić, predstavnica Radne grupe za rješavanje statusa radnika s kojima uprava nije potpisala ugovor o radu.